Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Політика 03 сер 2020 11:00

ЦВК вказала 4 важливі особливості осінніх місцевих виборів

ЦВК вказала 4 важливі особливості осінніх місцевих виборівЦьогорічні чергові місцеві вибори пройдуть на новій територіальній основі, вперше буде використана система пропорційного представництва за відкритими виборчими списками, а також застосовані гендерні квоти.  

Про це розповів член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий.

Постівий розповів, що вибори восени відбуватимуться за новим виборчим законодавством – Виборчим кодексом України, який набув чинності з 1 січня поточного року.

В ЦВК наголошують, що ці вибори матимуть низку важливих особливостей.

Цьогорічні місцеві вибори організовуватимуться на новій територіальній основі.
У рік проведення чергових місцевих виборів будуть проведені перші місцеві вибори в ОТГ, які призначаються та проводяться разом з черговими.
Вибори депутатів місцевих рад організовуватимуться і проводитимуться за новими виборчими системами.
Ці місцеві вибори передбачають дотримання гендерної квоти у місцевих виборчих списках, за якою серед кожних п’яти кандидатів у виборчому списку має бути щонайменше дві жінки. Якщо цього не буде дотримано, то кандидатам усього списку можуть відмовити в реєстрації.

Нові виборчі системи будуть використовуватися залежно від кількості виборців в тергромадах.

Депутатів сільської, селищної, міської ради (територіальних громад з кількістю виборців до 10 тисяч) обиратимуть за мажоритарною системою відносної більшості в багатомандатних виборчих округах, на які поділяється територія відповідної територіальної громади.

У кожному такому окрузі може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів.

Депутатів Верховної Ради АРК, обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) будуть обирати за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій у територіальних виборчих округах, на які поділяється єдиний багатомандатний виборчий округ, що збігається з територією відповідної Автономної Республіки Крим, області, району, міста, району в місті, села, селища згідно з адміністративно-територіальним устроєм або територією міської, сільської, селищної територіальної громади.

В ЦВК зазначили, що нові виборчі системи передбачають нову систему висування кандидатів у депутати. А також – формування нових видів виборчих списків кандидатів, а саме: єдиного та територіальних виборчих списків.
Наверх