Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 18 травня 2017 14:01

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ВИШИВАНКИ.

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ ВИШИВАНКИ.Всесвітній день вишиванки відзначається щорічно в третій четвер травня. День вишиванки не має ніякого політичного підґрунтя, свято покликане популяризувати українську культуру і традиції.

Вперше День вишиванки запропонувала відзначати одна зі студенток факультету історії Чернівецького національного університету в 2006 році. Її надихнув знайомий, який постійно носив вишиванку. Того року в вишиванки одяглися кілька студентів і викладачів Чернівецького університету, зараз це свято набуло міжнародних масштабів.

Дата поки не офіційна, це відносно новий народне свято. Але масштаби поширення традиції носити вишиванку вражають: такого розмаїття вишиванок, як в третій четвер травня, ви не побачите ніде.

У цей день організовують цікаві конкурси в мережі, наприклад, "Краща вишивка" або "Краще фото" у вишиванці. У 2015 році було розпочато акцію "Подаруй вишиванку захиснику", яка придбала світові масштаби - в ній взяли участь близько 50 країн світу. Вишиванки передали бійцям АТО, які брали участь в бойових діях на Донбасі.

У цей день фото у вишиванках викладають в мережу не тільки жителі України, а й далеко за кордоном.

Історія вишивки на території України має не одну тисячу років. Особливе ж значення набула в останні кілька століть. Переважно, вишивали дівчата. До весілля готували спеціальний скриню, в який роками збирали придане. Бідна дівчина мала 30-40 сорочок, середнього достатку - 50-70 сорочок, а багата - 100 і більше.

Згідно з повір'ям, сорочку для немовляти повинна була вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстра співали пісні і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народженої дитини.

У вишивці сакральне значення має все - від ниток, походження тканини до орнаменту, кількості стібків і кольору. Найдавнішою є вишивка білим по білому. Але рукоділля передувала довга процедура. Нитки вибілювали 3 роки.

Вишиванка вважається оберегом від усього поганого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси і міцного здоров'я, а також щастя. В Україні вишивка також символізує і сімейну пам'ять, вірність і любов в сім'ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя і свободу в орнаменті вишивок.

Кожен регіон мав свої візерунки. Легко дізнатися Борщівської вишиванку з Тернопільської області. Тут переважає чорний колір. Існує легенда, що під час татарського набігу загинули всі місцеві чоловіки, тому жінки з навколишніх сіл поклялися протягом 7 поколінь вишивати тільки чорні сорочки.

Буковинська сорочка завжди з яскравими квітами. Космацька - з помаранчевими і жовтими фарбами. Полтавчани люблять вишивати білим по білому.

Мали вишивальниці і своє свято - День Варвари 17 грудня. У цей день не можна було ні прибирати, ні прати, ні глину місити, а тільки вишивати.

У 19-му столітті Іван Франко почав поєднувати вишиванку з європейським костюмом і заснував своєрідну моду. Сучасники згадували: "Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком і вишитій сорочкою під пишними комірами і краватками".

В кінці 19 століття про українську традиційному одязі заговорила вся Європа, яку важко чимось здивувати. У 1876 році Олена Петрівна видала альбом українських вишивок. Українські орнаменти зачарували місцевих модниць, а в самій Україні почалися перші наукові дослідження вишивки.

Зараз елементи української вишивки використовують в своїх колекціях визнані в світі модельєри і модні будинки - Жан-Поль Готьє, Джон Гальяно, Gucci, Valentino, Dolce & Gabbana. А в 2015-му американський Vogue опублікував статтю, в якій назвав українську вишиванку одним з головних трендів сезону.

Зірки шоу-бізнесу теж в захваті від українських вишиванок. В період проведення Чемпіонату Європи з футболу в 2012 році в Україні Мадонна купила собі українську вишиванку. Також люблять носити вишиванки Міла Куніс, Діта фон Тіз, Сандра Буллок.

Сьогодні ж дівчата не повинні вишивати собі вишиванку до весілля - її можна легко придбати. Але традиція вишивати теж відроджується. Майстри комбінують різні орнаменти та візерунки, популярна квіткова вишивка. Та й сам крій сорочки змінився - йде в ногу з часом. Якщо в давнину переважно вишивали червоними, чорними і білими нитками - сьогодні палітра набагато більше.

Крім Дня вишиванки, українці все частіше одягають національний одяг на інші великі свята, державні та релігійні, - День Незалежності, День Конституції або День прапора, на Великдень, Різдво.

"Перший і основний секрет її популярності - в неймовірній красі української вишиванки. Другий секрет - неймовірна кількість орнаментів, малюнків і вишивок з усіх регіонів України. Вони все настільки між собою відрізняються! Це ж неймовірне розмаїття! Третє - все ті неприємні моменти, які відбуваються в нашій політиці, то все, чого піддається Україна в світі, сьогодні, звичайно, вже не стоїть на піку і до часу. Але тоді, коли весь світ хотів підтримати Україну, він звернувся до її культурі, до її історії, її витоків. коли люди бачать краинские вишиванки, вони просто не можуть відмовити собі в тому, щоб придбати таку Красивенная річ.

Вишивками ми показали світові всю ту красу, яка створювалася не знаменитими художниками, а створювалося української рядовий, абсолютно звичайною жінкою, яка сиділа вечорами і вишивала абсолютно те, що їй в голову приходило. Якщо не було сильного таланту до вишивання, то передирає візерунки у подружок.

У мене бабуся дуже красиві вишивки вишивала, і вона мені розповідала, що малюнки свої вона нікому не давала. Коли вона йшла до церкви, то її подруги стояли з листочками і просто перемальовували. Це те, що є загальновизнаним побутовим, народним, всеукраїнським. Коли народ вміє створювати таку красу, то він вже має високий культурний рівень. Тобто, країна заслуговує право називатися культурною ".
Наверх