Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 14 чер 2020 10:00

Про попит та пропозиції на ринку праці Черкащини

Про попит та пропозиції на ринку праці ЧеркащиниЗ початку року роботодавці Черкаської області проінформували обласну службу зайнятості про наявність 12,4 тис. вакансій, що на 21,8% менше, ніж у відповідному періоді 2019 року. За видами економічної діяльності 41,7% вакансій пропонується у сільському господарстві, 14,1% на підприємствах та установах переробної промисловості, 11,9% – в оптовій та роздрібній торгівлі.

Про це повідомляють в обласному Центрі зайнятості.

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігається на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, представників найпростіших професій.

У розрізі професій найбільший попит роботодавців спостерігається серед тактористів-машиністів сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва, водіїв автотранспортних засобів, в’язальників схемних джгутів, кабелів та шнурів,  трактористів, дорожніх робітників, водіїв  навантажувача, робітників з обслуговування та експлуатації обладнання, токарів, операторів лінії у виробництві харчової продукції, машиністів (кочегарів) котельної, серед кваліфікованих робітників з інструментом – на слюсарів-ремонтників, швачок,  електрогазозварників,  бетонярів, робітників з комплексного обслуговування будинків, мулярів, оброблювачів птиці, малярів, електромонтерів тощо.

Також затребувані працівники сфери торгівлі та послуг (продавці продовольчих та непродовольчих товарів, продавці-консультанти, кухарі, охоронники, офіціанти, бармени, молодші медичні сестри тощо).

Серед кваліфікованих робітників сільського та лісового господарств, риборозведення та рибальства найбільш затребувані робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва, оператори машинного доїння, тваринники, птахівники.

Залишається високим попит на професіоналів та фахівців з досвідом роботи – бухгалтерів,  агрономів,  економістів, а також сестер медичних.

Серед найпростіших професій найбільш затребувані підсобні робітники, прибиральники службових та виробничих приміщень, вантажники, укладальники-пакувальники, контролери енергонагляду.

Станом на 1 травня 2020 року у базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 859 вакансій. Крім того, у базі даних служби зайнятості містилася інформація про 267 пропозиції роботи, отриманих з інших джерел.

Середній  розмір заробітної плати у вакансіях становив 6,4 тис. грн. (на 1 травня 2019 року 5,9 тис. грн.), у 82,3%  вакансій  розмір заробітної плати – вище мінімальної.

Найвищий розмір оплати праці станом на 1 травня пропонується у вакансіях для  головного металурга 16,1 тис. грн., завідувача лабораторії, бетоняра по  15 тис. грн., машиніста тепловоза 14,7 тис. грн., майстра з ремонту устаткування (промисловість) 14,6 тис. грн., інженера-будівельника, монтажника технологічного устаткування та пов’язаних з ним конструкцій по 14 тис. грн., командира взводу, техніка (механіка) з експлуатації авіаційного устаткування, інспектора прикордонної служби, музиканта по 13 тис. грн.,  майстра гірничого 12,5 тис. грн.

Станом на 1 травня 2020 року кількість зареєстрованих безробітних становила  21,6 тис. осіб, що на 31,7%  більше, ніж на цю дату 2019 року. Всього з початку 2020 року послугами обласної служби зайнятості скористалося 31,8 тис. безробітних громадян, що на 9,5% більше, ніж у відповідному періоді 2019 року.

За видами економічної діяльності, серед безробітних, які мали професійний досвід, 32,7%  раніше працювали у  сільському, лісовому та рибному господарстві; 16,3% в оптовій та роздрібній торгівлі, 14,8% у переробній промисловості.

За професійними групами, серед зареєстрованих безробітних переважають робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин; працівники найпростіших професій; працівники торгівлі та послуг.

Станом на 1 травня 2020 року на одну вакансію в середньому по Черкаській області претендувало 25 безробітних (станом на 1 травня 2019 року 12 осіб).

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у сфері  фінансової та страхової  діяльності (244 особи), мистецтва, спорту, розваг та відпочинку (137 осіб), а найменше в водопостачанні; каналізації, поводження з відходами  (8 осіб), будівництві та освіті  (по 12 осіб).

За професійними групами, найбільше претендентів на одну вакансію – серед   законодавців, державних службовців, керівників (55 осіб), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (15 осіб).
Наверх