Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство 29 травня 2020 13:00

ДПС інформує: Декларування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції

ДПС інформує: Декларування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукціїГоловне управління ДПС у Черкаській області продовжує серію коментарів щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Акцентуємо увагу на питанні щодо оподаткування доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Відповідно до пп. 165.1.24 ст. 165 Податкового кодексу України не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України.

Так, для ведення особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 га, не включаються до загального місячного (річного) оподаткованого доходу платника податку. При цьому, якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах. Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб - 18 % та військовий збір - 1,5 %.
Звертаємо увагу, що у разі продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту копію довідки про наявність у нього земельних ділянок (форма № 3ДФ) (далі – Довідка). Довідка про наявність у фізичної особи земельних ділянок безоплатно видається сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про її видачу.

Також слід зазначити, що при продажу власної продукції тваринництва груп 1-5, 15,16, та 41 УКТ ЗЕД, отримані від такого продажу доходи не є оподатковуваним доходом, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня 2019 року – 4 173 грн). Такі фізичні особи здійснюють продаж зазначеної продукції без отримання довідки про наявність земельних ділянок.

Нагадуємо, відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів спрямованих на запобігання виявлення і поширення коронавірусної хвороби» термін декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року, продовжено до 01 липня 2020 року, а саме останній день подання декларації 30 червня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.
Наверх