Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 25 травня 2020 11:00

На Черкащині працівники отримають компенсацію за вимушене безробіття

На Черкащині працівники отримають компенсацію за вимушене безробіттяУже другий тиждень поспіль роботодавці регіону формують пакети документів щодо отримання допомоги по частковому безробіттю для своїх працівників. На сьогодні більше 200 роботодавців Черкащини, які зупинили свою діяльність у зв’язку з карантином, подали відповідні документи до служби зайнятості. По них прийняті позитивні рішення щодо отримання допомоги по частковому безробіттю.

Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОДА.

Понад 2 тисячі їхніх працівників, які вимушено не працювали під час карантину, отримають найближчим часом кошти. Це люди, які задіяні до роботи у галузях туризму, готельного бізнесу, освіти, лісництва, взуттєвого виробництва, видавництва газет, роздрібної торгівлі, постачання готових страв, стоматологічної практики, ремонту побутових виробів, обслуговування транспорту, пасажирських перевезень, виробництва меблів тощо. Допомога встановлюється за кожну годину, на яку працівникові було скорочено тривалість робочого часу, з розрахунку двох третин тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові. Допомога з часткового безробіття за місяць не може перевищувати розмір мінімальної заробітної плати – 4 723 грн.

Найактивнішими є роботодавці з міста Черкаси, Смілянського та Монастирищенського районів.

Для отримання допомоги роботодавець повинен звернутися до центру зайнятості за місцем його реєстрації як платника єдиного внеску і подати чотири документи. Це заява на отримання допомоги в довільній формі, копія наказу із зазначенням дати початку зупинення чи скорочення діяльності, відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу, довідка, видана ДПС про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за останні шість місяців.

Водночас, наголошуємо, що роботодавець особисто відповідає за достовірність поданих документів та цільове використання коштів, зокрема, щодо їх переказу на рахунки працівників. У разі подання роботодавцем недостовірних відомостей кошти будуть з нього стягнені.

Нагадаємо, що першим, хто сформував пакет документів на Черкащині для отримання фінансової підтримки від держави, стало смілянське підприємство. Наступними підхопили естафету роботодавці міст Черкаси, Канева, Золотоноші, Умані та Черкаського району. На сьогодні майже з усіх районів області подаються пакети документів на розгляд до Черкаського обласного центру зайнятості.

Також звертаємо увагу, що 13 травня поточного року на позачерговому засіданні Верховної Ради України прийнято рішення, яким удосконалено процедуру отримання допомоги по частковому безробіттю на період карантину. Закон набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Зміни передбачають:

– подання документів до служби зайнятості на отримання допомоги по частковому безробіттю можна буде здійснити протягом 90 днів із дня зупинення або скорочення діяльності за місцем сплати ЄВ;

– фізична-особа підприємець, який не має найманих працівників, теж може скористатися можливістю отримання допомоги по частковому безробіттю;

– сума, отримана в рамках надання допомоги по частковому безробіттю, оподаткуванню не підлягає.

З текстом законопроєкту можна ознайомитися за посиланням: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68724

Прийом документів від роботодавців малого і середнього бізнесу триває.

Довідково: Відповіді на актуальні питання та детальну інформацію про отримання допомоги по частковому безробіттю можна отримати на сайті Черкаського обласного центру зайнятості за посиланням або за телефоном 63-95-34 (відділ організації надання послуг роботодавцям обласного центру зайнятості).
Наверх