Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 05 травня 2020 08:00

До кінця тижня Черкащина перебуватиме у полоні прохолодного повітря у поєднанні з грозовими дощами

До кінця тижня Черкащина перебуватиме у полоні прохолодного повітря у поєднанні з грозовими дощамиКвітень 2020 став Черкащині найхолоднішим за останні 13 років, хоча його середньомісячна температура виявилася в межах кліматичної норми. З опадами недобір: випало близько 60 % місячної норми і то лише завдяки дощам 14 та 26 квітня.

Про це повідомляє начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

На відміну від квітня, травень розпочався аномальним, літнім теплом та грозовими дощами різної інтенсивності. За останні три доби найбільше - 14 мм, або 100% декадної норми випало у Жашківському та Уманському районах. Найменше - 1 мм, або 6% декадної норми - у Чигиринському районі, на решті території області 4-10 мм, або 30-70%.

Дощі пом’якшили умови вегетації сільгоспкультур, проте не вплинули на гідрологічний режим річок.

Ще у квітні (на 2-3 місяці раніше звичайних строків) малі річки області поступово перейшли на ґрунтове живлення. Поточна водність річок є значно меншою за середні показники для цього часу і близька до витрат, які в багаторічному розрізі характерні для меженного періоду – липня-вересня. Відмічається дуже низька водність на річках Рось, Сула, Південний Буг.

Щодо синоптичної ситуації, то період грозових дощів у нашому регіоні на початку травня, був зумовлений впливом області зниженого тиску, яка утворилася між антициклонами над Францією та Середньою Волгою. Південні повітряні течії забезпечили винос аномального тепла і вологи, але на разі ситуація дещо змінюється. Літнє тепло сповільнює темп…

До нас починає надходити більш прохолодне повітря у поєднанні з грозовими дощами, які припиняться напередодні вихідних. Температурні показники знизяться на 3-5º, вночі очікується в межах 5-10º тепла, а вдень 13-18º.
Наверх