Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 10 кві 2020 14:00

МОЗ рекомендує: Як пройти тестування на коронавірус, якщо лікар відмовляється ставити підозру

МОЗ рекомендує: Як пройти тестування на коронавірус, якщо лікар відмовляється ставити підозруЯкщо лікар відмовляється Вам ставити підозру на коронавірус, передусім слід перевірити симптоми. Якщо ж Ви і далі вважаєте, що заразилися, слід зателефонувати на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я.

Про це розповів виконувач обов’язків директора Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) Ігор Кузін під час брифінгу 9 квітня.

"Якщо лікар відмовляє у проведенні дослідження, то я рекомендував би перевірити наявність у себе певних критеріїв, оскільки особа може не підпадати під визначення випадку. Або у неї не може бути тієї симптоматики, що може казати про коронавірус", – зауважив він.

За словами керівника ЦГЗ, якщо дійсно йде відмова лікаря, тоді слід звертатися на телефонну гарячу лінію щодо ситуації з коронавірусом – 0 800 505 840.

Також він нагадав, як загалом відбувається процедура тестування на коронавірус. Так, тестування на рівні лікаря має відбуватися двома шляхами – все залежить від технічної спроможності лікара:

- Лікар може самостійно відібрати зразки.
- Якщо це телефонне повідомлення, тоді можуть викликати мобільну бригаду. Остання відбере такий зразок на місці або в помешканні, де проходить самоізоляція. І в такому разі зразок доправлять до найближчої лабораторії: Обласного лабораторного центру або приватної лабораторії.

Кузін додав, що для зразка відбирають мазок із носа або мазок із горла. І цього матеріалу достатньо для проведення лабораторного дослідження.

"У деяких випадках можуть застосовуватися швидкі тести, і для них використовують кров із пальця. Проведення швидкого тесту не рекомендовано для підтвердження діагнозу COVID-19. У будь-якому разі, навіть, якщо швидкий тест показує позитивний результат, у такої особи все одно відберуть зразки для проведення ПЛР-досліджень", – підсумував виконувач обов’язків директора Центру громадського здоров’я.
Наверх