Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 05 травня 2021 07:00

Правоохоронці розповіли, як не втрапити на гачок інтернет-шахраїв

Правоохоронці розповіли, як не втрапити на гачок інтернет-шахраївЯк і в усьому світі, в Україні все більшу популярність набирає тренд розумного споживання. Люди прагнуть купувати необхідне дешевше й не накопичувати вдома непотрібні речі.

Про це інформує пресслужба ГУНП в Черкаській області.

Різноманітні онлайн-майданчики, сервіси оголошень, мобільні платформи, маркетплейси дозволяють слідувати цьому тренду, де б ви не знаходилися – потрібен лише доступ до Інтернету з комп’ютера чи мобільного пристрою. Такі платформи користуються популярністю серед українських Інтернет-користувачів. Користуються вони популярністю і серед шахраїв.

Тож, при здійсненні купівлі-продажу товарів через мережу Інтернет необхідно бути максимально обачними. В жодному разі нікому не повідомляйте інформацію про картковий рахунок - персональні дані, паролі доступу до рахунків, ПІН-код, термін дії платіжної картки, кредитні ліміти, тощо.

При купівлі товару з’ясовуйте інформацію про продавця, інтернет-магазин, шукайте відгуки інших клієнтів, уважно перевіряйте банківські реквізити. Намагайтесь уникати передоплати при купівлі речей. Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки у відділенні пошти, або при особистій зустрічі. Для оплати товарів через мережу Інтернет використовуйте платіжні картки з граничним лімітом.

Під час продажу, коли очікуєте надходження коштів, особисто перевіряти баланс за допомогою контакт-центру банку чи інтернет-банкінгу. Не розголошуйте конфіденційні дані банківської картки. Щоб перерахувати гроші на картку, відправнику достатньо знати лише 16-значний номер на лицьовому боці картки. Транзакція проводиться автоматично, і працівники банку в ній не задіяні.

В разі, якщо Вас ошукали, негайно звертайтеся до поліції за номером 102. Також можна подати онлайн заяву на сайті Кіберполіції.
Наверх