Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Суспільство 13 бер 2020 11:00

ДПС інформує: Cпрощено умови ліцензування для суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання пального

ДПС інформує: Cпрощено умови ліцензування для суб’єктів господарювання, які здійснюють зберігання пальногоГоловне управління ДПС у Черкаській області інформує, що Законом України від 18.12.2019р. №391-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку)» внесено зміни зокрема до Закону України від 19.12.1995р. №481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» (далі – Закон №481).

Зазначеними змінами, які набрали чинності з 29.12.2019 року запроваджено спрощення умов ліцензування для суб’єктів господарювання, а саме передбачено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють роздрібну, оптову торгівлю пальним або зберігання пального виключно у споживчій тарі до 5 літрів, ліцензію на роздрібну або оптову торгівлю пальним або на зберігання пального не отримують.

Звертаємо увагу, що Закон № 481 доповнено нормою, яка встановлює, що суб’єкти господарювання, які здійснюють зберігання пального, яке не реалізовується іншим особам і використовується виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, не подають копії документів, передбачених ст.15 Закону № 481.

При цьому, слід зазначити такі суб’єкти господарювання у заяві зазначають про використання пального виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки, загальну місткість резервуарів (ємностей), що використовуються для зберігання пального, та їх фактичне місцезнаходження, а також фактичне місцезнаходження ємностей, що використовуються для зберігання пального.

Також, звертаємо увагу, що відповідно до Бюджетного кодексу України, з урахуванням змін, внесених Законом України від 14 листопада 2019 року №294 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», які набрали чинності з 01.01.2020 до доходів загального фонду бюджетів міст Автономної Республіки Крим та обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад (ст.62) та до доходів загального фонду бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів (ст. 66) серед іншого належить плата за ліцензії на виробництво пального, на право оптової торгівлі пальним, на право роздрібної торгівлі пальним, на право зберігання пального, що зараховується до міських бюджетів міст Києва та Севастополя ліцензіатами за місцем здійснення діяльності; та плата за ліцензії на виробництво пального, на право оптової торгівлі пальним, на право роздрібної торгівлі пальним, на право зберігання пального, що зараховується до бюджету автономної Республіки Крим та обласних бюджетів ліцензіатами за місцем здійснення діяльності.

Крім цього, згідно з ст. 15 Закону №481 плата за ліцензії зараховується до місцевих бюджетів.

З метою надання практичної допомоги суб’єктам господарювання, які здійснюють зберігання пального, надаємо зразки заяви для отримання ліцензій, який мають виключно рекомендаційний характер.

Зразки заяв на отримання ліцензій на право зберігання пального за посиланням - https://ck.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/405074.html
Наверх