Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 22 кві 2017 05:26

Втрати будуть,- синоптики повідомили, як негода вплинула на врожай фруктових дерев.

Втрати будуть,- синоптики повідомили, як негода вплинула на врожай фруктових дерев.Арктичний холод та південні циклони ще з початку тижня принесли на Черкащину, як і всю Україну, значне зниження температури та, подекуди, вкрили землю снігом. Це викликало занепокоєння у аграріїв, проте у найбільш невигідній ситуації опинились садівники, адже більшість дерев у регіонах встигли зацвісти в екстремально ранні строки, повідомляють у Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

- Проблем із яблуневими садами на сьогодні взагалі немає – вони ще не цвітуть, тож гарно витримують цю погоду. Так само, у гарній ситуації і власники горіхових насаджень, незважаючи, що горіхи погано переносять морози, квітнева погода для грецького горіха не становить небезпеки. Зовсім в іншій ситуації знаходяться абрикоси, цвітіння яких ще 10 квітня на третині площ території області співпало із заморозками 1-2°. Не позаздриш також персикам, раннім сортам вишень, груш, цвітіння яких відбулося практично одночасно і співпало з холодною погодою. Адже на окремих площах західної частини області вчора вдень навіть температура повітря знижувалась до 0,2-0,4° морозу. Як заморозки, навіть 0 градусів, так і відчутне похолодання, що триває з 17 квітня, малосприятливі в період цвітіння. Тому втрати будуть, як від низьких температур, так і поганого запилення. Адже якщо в момент цвітіння температура знижується до 10 °С, у квітках погано утворюється нектар. Це призводить до того, що комахи перестають відвідувати квіти, знижується ефективність запилення, - говорить начальник Черкаського обласного центру з гідрометеорології Віталій Постригань.

Він також зауважує, що різкі перепади температур та дощі в період цвітіння – ідеальні умови для поширення грибкових хвороб – в першу чергу збудника моніліоза для кісточкових.

Загалом же, синоптики радять господарям садів запастися терпінням, потепління разом з невеликими дощами розпочнеться вже з 22 квітня. Проте, до 25 квітня ночі ще залишаться холодними +1+6°, на поверхні грунту та місцями в повітрі очікуються заморозки 0-5°. Вдень потеплішає до +7+12°. А вже 26 квітня повернеться справжня весна з температурою повітря вночі +3+8° та вдень +16+21°.
Наверх