Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 13 гру 2020 08:00

13 грудня - День Андрія Первозванного: Історія, традиції і прикмети свята

13 грудня - День Андрія Первозванного: Історія, традиції і прикмети свята13 грудня християни східного обряду відзначають День пам'яті апостола Андрія Первозванного.

День пам'яті апостола Андрія Первозванного - це не тільки церковне свято, у народі воно називається Калита. У цей день молодь влаштовує гуляння, крім того, незаміжні дівчата в ніч на 13-е число ворожать на судженого.

Відомо, що апостол Андрій Первозванний – покровитель професій, пов'язаних з морем.

Історія свята


Християнська легенда свідчить, що святий Андрій названий Первозванним, тому що був покликаний першим з 12 апостолів та учнів Ісуса Христа. Він був свідком служінь спасителя, його розп'яття та воскресіння з мертвих.

За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. "На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут", - сказав апостол учням.

Він був розп'ятий у грецькому місті Патри (Патрас) на хресті, що мав X-подібну форму. Згодом цей хрест отримав назву Андріївський.

Хоча Андрій Первозванний – християнський святий, однак народні традиції, звичаї та обряди в цей день мають дохристиянський характер, наприклад, ворожіння на долю.

Традиції


Згідно з українською традицією, на Андрія Первозванного дівчата та жінки ворожать. Також молодь збирається разом, щоб виконати обряд "кусання Калити" - хлопці повинні, не засміявшись, верхи на кочерзі підстрибнути й відкусити шматок калити. Тим, кому це вдається - доля обіцяє щасливе одруження, а хто був не дуже вправним - йшов від калити з вимазаним сажею обличчям.

Варто зазначити, що церква забороняє такі розваги. По-перше, свято припадає на Різдвяний піст, по-друге, ворожіння вважаються гріхом.

Тому церква рекомендує на Андрія піти в храм на службу й помолитися, у незаміжніх жінок є шанс у цей день вимолити собі щасливе сімейне життя.

Прикмети


За Днем Андрія Первозванного, як і багатьма іншими святами, намагалися передбачувати погоду.

Якщо в цей день іде сніг - зима буде довгою та морозною.

Якщо сніг випав до 13 грудня - зима буде теплою та м'якою.

Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року.

Що не можна робити


- займатися хатніми роботами;
- шити;
- ткати;
- прясти;
- ворожити – але це – церковна заборона, в народі вважається, що в це свято дівчатам і жінкам можна ворожити на свою долю та судженого;
- влаштовувати гучні гуляння з алкоголем.
Наверх