Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 01 гру 2019 09:00

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом1 грудня вся світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Цього дня людство згадує про те, яку серйозну загрозу для існування суспільства несе ВІЛ-інфекція, це ще одна нагода привернути увагу пересічних громадян до проблем ВІЛ-інфікованих, замислитись над тим, як запобігти поширенню хвороби та згадати про важливість вчасного виявлення даного захворювання.

У світі число нових випадків інфікування ВІЛ та число смертей від СНІДу за останні роки скоротилися, а кількість людей, які отримують лікування, збільшилася до 23,3 мільйона. Тим не менш, залишаються проблеми, що перешкоджають глобальному успіху у боротьбі з ВІЛ/СНІДом, зокрема багато людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ, обмежені у доступі до профілактики, а люди, які живуть з ВІЛ недостатньо охоплені лікуванням та доглядом. Загалом з початку епідемії у світі 74,9 млн. людей інфікувалися ВІЛ та 32 млн. людей померли від хвороб, обумовлених СНІДом.

На сьогодні в Україні питання протидії ВІЛ-інфекції є одним із пріоритетних напрямів державної політики у сфері охорони здоров’я і соціального розвитку та предметом міжнародних зобов’язань. 

За оцінкою ВООЗ/ЮНЕЙДС Україна продовжує залишатись регіоном з високим рівнем поширення ВІЛ серед країн Центральній Європи та Східної Азії. Аналіз ситуації з ВІЛ/СНІДу свідчить про те, що контроль за епідемією здійснюється не в повній мірі: лише кожна друга ВІЛ-інфікована особа знає про свій позитивний статус і звертається до медичного закладу; відзначається високий відсоток позитивних результатів серед донорів крові, передусім первинних; не зменшується частка дітей з вродженою ВІЛ-інфекцією; набуває все більшу епідемічну значимість високо стигматизована група чоловіків, які мають секс з чоловіками. Особливо загрозливим є несвоєчасне звернення людей, які живуть з ВІЛ, за медичною допомогою, а відтак пізнє виявлення інфікування, що обумовлює високий рівень смертності серед хворих.

Особливість ВІЛ-інфекції полягає в тому, що це захворювання може роками не проявлятись жодними клінічними симптомами, а пізнє звернення до лікаря значно зменшує вірогідність збереження здоров’я та продовження повноцінного життя ВІЛ-інфікованої  людини. Тому, надзвичайно важливо кожній людині – обстежитись на ВІЛ!!! У обласних центрах з профілактики та боротьби зі СНІДом, районних та міських поліклініках працюють кабінети «Довіри», де можна анонімно та цілком безкоштовно обстежитись на ВІЛ-інфекцію.

Багато людей мають викривлене уявлення про ВІЛ і СНІД. Відсутність знань чи хибні судження про шляхи передачі вірусу та клінічні прояви захворювання викликають острах, який призводить до стигматизації. У випадку з ВІЛ-інфекцією це стосується людей з підтвердженим або приписуваним ВІЛ-позитивним статусом. Людину можуть звільнити з роботи, не надають належної медичної допомоги, дитину виключають зі школи тощо. Стигма та дискримінація впливають на самосвідомість людей з ВІЛ-інфекцією, викликаючи у них депресію, занижену самооцінку і відчай, вона є не лише психологічною проблемою, а має ще соціальні та медичні наслідки. Негативне ставлення оточуючих часто штовхає цих людей до бездіяльності або дій, які можуть завдати шкоди іншим людям, сприяє стрімкому поширенню інфекції.

Зниження ступені стигматизації та дискримінації, пов’язаних з ВІЛ, сприяння дотриманню рекомендацій щодо лікування, моніторинг рівня вірусного навантаження і швидке реагування на неефективну антеретровірусну терапію здатні наблизити досягнення заявленого ВООЗ на 2020 рік цільового рівня вірусної супресії у 90% всіх ВІЛ-інфікованих людей, що безумовно позитивно впливатиме і на здоров’я людства загалом.
Наверх