Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 24 лис 2019 08:00

5 міфів про шкоду консервованих продуктів, в які всі вірять

5 міфів про шкоду консервованих продуктів, в які всі вірятьБільшість з нас вважає консервацію сучасним винаходом, однак люди навчилися зберігати їжу свіжою ще за часів Тутанхамона.

За настільки довгу історію консерви обросли безліччю чуток: вони не містять вітамінів, викликають рак, шкодять фігурі… Ми вирішили розвіяти популярні міфи про шкоду консервованих продуктів.

Консервовані продукти не приносять жодної користі

При консервуванні втрачається не більше вітамінів, ніж при інших видах термообробки: варінні, запіканні, смаженні. А іноді консервовані продукти навіть корисніші, ніж свіжі. Наприклад, в томатній пасті вміст антиоксиданту лікопіну в 36 разів вищий, ніж у свіжих томатах. Варення і компоти багаті на пектин, якого дуже мало в свіжих фруктах. Рибні консерви мають важливу перевагу перед свіжою рибою: кістки в них розм’якшуються і стають їстівними – це прекрасне джерело кальцію.

Не слід нехтувати і заморожуванням. Фахівці Каліфорнійського університету досліджували заморожені овочі і ягоди: броколі, моркву, кукурудзу, зелений горошок, шпинат, стручкову квасолю, чорницю і полуницю. Виявилося, що кількість вітамінів в них не тільки не зменшилася, а й навіть збільшилася.

Багато консервованих продуктів краще за свіжі ще й тому, що виробляються в місці видобутку сировини. А ось овочі і фрукти, які довго везли з іншої країни і обробили хімією, щоб надати їм товарного вигляду, або філе риби, яке обкололи антибіотиками і кілька разів розмороженої, навряд чи можна вважати корисними.

У консервах містяться консерванти

Консервовані продукти довго залишаються свіжими за рахунок стерилізації, а зовсім не через те, що в них додають консерванти. М’ясні і рибні консерви кладуть в банки і герметично закривають, а потім ставлять в автоклав і стерилізують – температура в автоклаві настільки висока, що всі мікроорганізми гинуть. Солоні і мариновані овочі, кукурудза, горошок, томатна паста – всі ці продукти також зберігаються за рахунок стерилізації. Як бачите, ніяка “хімія” при консервуванні просто не потрібна.

Багато хто заперечить: а як же оселедець в банках, згущене молоко або рибна ікра? У їх складі можна побачити різні добавки. Так, ось тільки все це не консерви, а пресерви. Вони теж герметично упаковані, але не піддавалися стерилізації, тому для збільшення терміну зберігання в них додають консерванти. При цьому далеко не всі ці добавки “хімічні”: сіль, цукор, мед, лимонна кислота, пектин – все це відмінні природні консерванти.

Домашня консервація краще, ніж промислова

Ми звикли не довіряти їжі, виготовленій промисловим способом: адже невідомо, що виробник поклав у банку. Тому все, що приготовлено своїми руками – домашні огірочки, грибочки, а вже тим більше тушонка – вважається апріорі якісним. Однак це не завжди так. Щоб бути впевненим у безпеці продуктів, їх потрібно дуже ретельно стерилізувати. І на заводі це зробити набагато простіше, ніж удома: там є спеціальне обладнання і лабораторії. Не випадково спалахи ботулізму в більшості випадків виникають через вживання домашньої консервації, а зовсім не промислової.

Консервовані продукти шкідливі для здоров’я

Багато прихильників здорового харчування уникають консерви, вважаючи, що в них містяться сіль, масло і цукор, шкідливі для фігури. Але, по-перше, це не завжди так, а по-друге, в помірній кількості всі ці речовини корисні для організму. Просто дотримуйтесь балансу – наприклад, не досолюйте суп з тушонки. Між іншим, існує ціла дієта, основою якої є консервована риба, а в фітнес-магазинах можна знайти спеціальні консерви для спортсменів. В цілому дієтологи радять не зловживати продуктами в маслі і соусах, а також кукурудзою в банках – вона висококалорійна в будь-якому вигляді.

Інший поширений страх споживачів – канцерогени, джерелом яких вважається консервна банка. Однак технологи і хіміки вже неодноразово спростовували чутки про те, що металева упаковка виділяє якісь небезпечні речовини. Ні банка, ні кришка не вступають в реакцію з їжею і не викликають її окислення. Головне – не купувати консерви, які роздулися або пошкоджені.

Консерви роблять з відходів і несвіжих продуктів

Тушонку роблять із зіпсованого м’яса, в банки пакують несвіжу рибу, маскуючи “душок” маслом і прянощами… Всі ці чутки, швидше за все, народилися з куплених кимось зіпсованих консервів, які неправильно зберігалися. Насправді складно уявити виробників, які закуповують для своєї продукції партії свідомо несвіжого м’яса або риби. А пом’яті і підгнилі овочі при термообробці взагалі перетворяться в кашу. Та й сертифікати на продукцію просто так не видають, особливо на харчову – всі підприємства проходять строгий контроль і в разі виявлення порушень піддаються санкціям. Звичайно, бувають і недобросовісні виробники. Однак конкуренція сьогодні дуже висока, що змушує більшість виробників підтримувати високу якість. Адже нікому не захочеться втрачати покупців через сумнівну вигоду.
Наверх