Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 14 жов 2019 13:00

Покрова Пресвятої Богородиці: Традиції і повір'я свята

Покрова Пресвятої Богородиці: Традиції і повір'я свята14 жовтня православні християни відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Покрова Пресвятої Богородиці - одне з найважливіших релігійних свят в році. Воно дійсно дуже і дуже важливе для всіх віруючих людей, адже належить до двунадесятих свят.

Історія і значення свята


Якщо вірити церковним переданням, то подія, яка послужила точкою відліку в історії свята, сталася понад 1000 років тому. Це було в місті Константинополь, тоді його взяли в облогу вороги і було зрозуміло, що захист рано, чи пізно впаде. Всі люди сховалися в єдиному безпечному місці в місті - в головному храмі. Там вони молилися про порятунок на чолі з блаженним Андрієм і його учнем Єпіфанієм.

І саме останнім стало видіння з Пресвятою Богородицею. Вона спустилася з-під купола храму в супроводі Іоанна Богослова і Іоанна Предтечі і вони почали молитися разом з людьми про порятунок міста. Після цього, вона зняла з себе омофор (покрив - одяг, який носять на плечах) і накрила ним всіх людей, які молилися.

За легендою саме він і врятував людей від ворогів, які до того моменту вже підбиралися до храму.

З цього часу люди почали звертатися за захистом саме до Діви Марії, вони вірили, що вона може врятувати їх від будь-якого горя і небезпеки.

До речі, з історичних фактів, дослідники дійсно говорять, що схоже було. Але думка розходиться з приводу того, хто саме напав на Константинополь. Деякі вважають, що це були Аскольд і Дір. І після такої поразки вони і прийняли християнство.

Традиції свята


Мабуть, найголовніша традиція в Покрова Пресвятої Богородиці - це молитися Діві Марії. Робили це в основному дівчата, просили захисту, заміжжя і всього, що було б доречним. Люди вважали, що саме в цей день Богородиця все чує і намагається допомогти.

Крім цього, кожна віруюча людина обов'язково відвідував храм, або собор, щоб послухати проповідь перед святом і поставити свічку іконі Богородиці.

До речі вважається, що Покрова - це чи не найкращий день в році, щоб зіграти весілля. Вважалося, що якщо відзначати її в цей день, то майбутнього подружжя буде захищати Діва Марія. А це явно запорука успіху.

Всі роботи в полі і по господарству в цей день намагалися закінчувати. З 14 жовтня починався час весіль, гулянь і розваг.

А дівчата, які були незаміжні, але сильно мріяли про це, ходили до церкви спеціально, щоб попросити вдалого заміжжя. Вони повинні були не просто помолитися, а поставити свічку біля ікони Богородиці і після виходу з церкви вимовити наступне:

«Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку»,
«Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю и мене молоду»,
«Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби НЕ зостатися дівкою».

Що прийнято просити у Богородиці


Часом не тільки про заміжжя просили дівчата. Зараз ми розповімо вам докладніше про це. Практично для всього потрібно їсти потрібна молитва, або акафіст, який допомагає вийти заміж, або ж захищає сім'ю.

Також іноді і матері просили, щоб Богородиці благословила їх дочка на вдалий шлюб. Жінка повинна була піти в церкву і сказати:

«Стелися, доріженько щаслива, для молодих и старостів».

А молоді дівчата, які вже вийшли заміж просили про захист сім'ї та, до речі, і про свою красу і молодість. Для цього вони з самого ранку виходили на вулицю, вмивалися росою і говорили:
«Мати Пречиста, хай буду душею та тілом чиста, змій з душі Турбота, а з серця скорбота»

Так само матері просили просто здоров'я для своїх дітей. Для цього потрібно було поставити дитину на поріг і обливати водою через сито.

А найстарша жінка в сім'я в свято Покрови молилася про здоров'я всієї своєї великої родини. Для цього вона брала ікону Богородиці, ставала на лаву, а перед нею на коліна ставали всі діти від малого до великого. Вона тричі хрестила їх іконою, примовляючи:

«Як Цариця Небесна покровом землю всю накриває, так и я плід лона свого накриваю від усякої напасті. В ім'я Отця и Сина и Святого Духа. Амінь».

Обряди


Відразу відзначимо, що більшість обрядів ніяк не релігійний, а скоріше народні.
Вважається, що в цей день пора прощатися з осінню і починається зима. Щоб вона пройшла нормально, в теплі та добрі, люди робили чимало цікавих речей.

Наприклад, саме 14 жовтня господині починали розводити вогонь у печі. Але тут є важливий нюанс: у вогні обов'язково повинні бути гілки плодових дерев. Вважалося, що саме це принесе достаток в сім'ю. Крім цього, вірили що такий вогонь сприяє тому, що в наступному році у вас буде прекрасний урожай.

Так, ми звичайно ж розуміє, що піч зараз є мало у кого в будинку. Але такі гілочки можна розпалити просто в тарілці. Запах і дим, за повір'ями, покращують ауру в будинку і виганяють всі нечисть.

А крім цього дуже багато традицій були пов'язані саме з їжею на Покрову. Господині зазвичай пекли пироги робили млинці на свято. Але перед тим, як сідати за стіл усією родиною, господиня обходила з тарілкою в руках всі кути будинку, а після - молилася Богородиці. Тільки після цього можна було їсти.

Так само в цей день пекли коровай. Їм потрібно було пригостити сусідів, родичів і малозабезпечених.

Як ви вже встигли зрозуміти, майже все традиції і обряди цього свята пов'язані саме з жінкою. В цей жовтневий святковий день будь-яка мати намагалася захистити (захистити) від бід своїх дітей покровом, як колись Божа Матір.

Прикмети


Як ми сказали вище, Покрова швидше дівоче свято, тому і прикмети відповідні будуть.

Наприклад, якщо в цей день буде сильний вітер, то незабаром усіх незаміжніх дівчат буде брати в облогу безліч кавалерів.
Якщо напередодні дня Покрови вночі випаде сніг - значить, в цьому році буде багато весіль.

Так само було дуже багато прикмет, які говорили, що потрібно зробити, щоб знайти нареченого:
• Спекти пиріг і пригостити важливих для вас людей.
• Весь день ходити з косою і тільки ввечері розпускати волосся.
• Потрібно носити тільки сукні та спідниці.
• Так само потрібно поставити квіти у вазу, а її на центр столу.

Ворожіння


Таких було чимало, але ми розповімо вам про найцікавіші.
Наприклад, перед сном дівчина повинна з'їсти кілька вареників і вимовити:
"Суджений мій ряджений, принеси мені водички напитися".
І ось, хто присниться дівчині, той і буде її чоловіком.

Крім цього був ще один досить цікавий обряд, пов'язаний з ворожінням. Як ми вже говорили, дівчата зазвичай ходили в храм, щоб поставити Богородиці свічку. І по полум'я вони могли передбачити своє майбутнє.
Яскраве горіння свічки з переморгуванням, означало, що сімейне життя буде яскравим. Якщо ж свічка потріскувала при горінні, то дівчину чекає бурхливе і неспокійне сімейне життя.

Так само на Покрову можна було гадати на зернах. Для цього дівчина повинна була обійти всю своє село і набирати з 9 колодязів потроху води. А після в ній зварити рівно 72 зернят.

Після цього вона відходить від свого будинку на 72 кроки і там розкидає всі ці зерна. Вночі ж вона повинна повернутися і зібрати все, що зуміє знайти.

Якщо попадеться варене зерно - знайде собі чоловіка молодого і багатого, якщо в її руці виявиться гілочка або тріска - він буде вмілим теслею, знайдена папірець передбачає грамотного і заможного нареченого, нічого не знайде, а зачерпне одну лише землю, значить жити їй сімейним життям з хліборобом.

Що не можна робити в Покрову


Покрова - це свято не тільки, коли всі моляться, так само є чимало речей, який не можна робити. Особливо важливих заборон в це свято немає. Як і в будь-яке подібне торжество, звичайно не можна виконувати домашню роботу: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в'язати, гладити.

Важливо, що на Покрову насправді посту немає, хоча багато хто думає навпаки. А якщо ж свято потрапить не середу, або п'ятницю, то і рибу їсти можна. Так що Покрова - це не пісне свято.

На Покрову Пресвятої Богородиці строго заборонено лаятися, сперечатися, лаятися, вживати алкоголь. А крім цього небажано розмовляти на серйозні теми до вечора.

Вважається, що в Покрову не можна позичати гроші, а ще не можна відмовляти сватам - за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще три роки не буде ніким засватана.
Наверх