Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Культура 02 жов 2019 09:00

ПОРИВИ ДУШІ НА КІНЧИКУ ПЕНЗЛЯ. ІВАН БОНДАР

ПОРИВИ ДУШІ НА КІНЧИКУ ПЕНЗЛЯ. ІВАН БОНДАРПодвижник мистецтва Іван Бондар не збавляє обертів своєї долі. До 75-ї річниці з дня народження заслуженого художника України І.І. Бондаря, жителя с. Мошни, в Мошнівській сільськійбібліотеці відбулася пізнавально-краєзнавча година та книжкова виставка.

Талановита людина – талановита в усьому... Напевно з цим твердженням ми погоджуємось щоразу, коли відкриваємо для себе черговий талант певної людини.


Художник Іван Іванович Бондар народився 1 жовтня 1944 року в селі Яснозір’я Черкаського району в селянській родині. Після закінчення школи Іван Бондар вступає в Одеське державне художнє училище імені М. Грекова, де отримує спеціальність художника-кераміка і скульптора малих форм.

Ще будучи студентом училища, він рік пропрацював малярем нафтопереробного заводу м. Одеси. Потім був Київський міжобласний виробничий комбінат художньої реклами, посада – художник. У 1975 році Іван Бондар закінчив Київський державний художній інститут, факультет живопису. Його наставниками були: народний художник України, член-кореспондент Академії мистецтв СРСР, професор Віктор Васильович Шаталін, заслужені діячі мистецтв Василь Іванович Забашта, Василь Іванович Гурін.

Після закінчення інституту доля звела молодого художника з лауреатом Державної Премії УРСР імені Тараса Шевченка, справжнім майстром живопису, Федором Захаровичем Захаровим. Саме він розкрив перед Іваном світ мистецтва. Слово вчителя було вагомим, як слово батька, якого хлопець майже не пам’ятав.

З часом прийшла до Івана Бондаря майстерність. І коли, повернувшись на Черкащину, оселився у Мошнах, малював перш за все природу села, людей, що були поруч нього, звертався до історичної тематики. Історія стала глибоким підґрунтям його творчості. І, зокрема, історія України, бо ж до нього, селянського сина, з молоком матері перейшла ота українська ментальність, що дихає з його полотен.

За роки творчої діяльності Іван Бондар демонстрував безліч персональних виставок в Україні і за кордоном, його картини зберігаються в музеях і галареях, посольстві України в США, Міністерстві культури України, художньому фонді України, спілці письменників України та включені до фонду урядових подарунків.

Значним є доробок художника – понад 2000 робіт! І в кожній відчувається багатство його душі, яку він щедрими барвами виливає на полотно.
ПОРИВИ ДУШІ НА КІНЧИКУ ПЕНЗЛЯ. ІВАН БОНДАР

Мошнівська сільська бібліотека
Наверх