Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 13 жов 2019 07:00

Людство чекає новий льодовиковий період: Вчені зробили сенсаційну заяву

Людство чекає новий льодовиковий період: Вчені зробили сенсаційну заявуВчені попереджають, що на Землі може настати малий льодовиковий період.

Зокрема, нове дослідження показало, що в період між 2020 і 2030 роками сонячні цикли можуть нейтралізувати один одного, що призведе до явища, відомого як Мінімум Маундера.

Нова модель сонячної активності, яку розробили вчені, показує порушення 11-річної циклічності. Вона описує особливі ефекти в двох шарах Сонця, через які ця зірка якийсь час не зможе обігрівати нас так само, як робила це останні сотні років. За словами експертів, до 2030 року сонячна активність знизиться на 60%, що призведе до малого льодовикового періоду.

Результати дослідження були представлені на зборах астрономів в Уельсі.

При цьому дослідники говорять, що в 26-му сонячному циклі, який припадає на період між 2020 і 2030 роками, дві хвилі Сонця нейтралізують один одного. В результаті їх руйнівної взаємодії відбудеться значне зниження сонячної активності (тобто на Землі стане помітно холодніше) і настане новий Маундерівський Мінімум.

Мінімум Маундера - явище довготривалого зменшення кількості сонячних плям, яке вже відбувалося з 1645 по 1715 роки. Тоді навіть замерзла річка Темза в Лондоні. Хвилі можуть перебувати у фазі і посилювати активність Сонця або, навпаки, перебувати не в фазі і знижувати сонячну активність до мінімуму: в останньому випадку і настає малий льодовиковий період.

Зараз це здається дивним, адже всі ми бачимо, яка спека зараз стоїть в тій же Європі. Та й площа антарктичного морського льоду на початку цього року знизилася до 5,5 млн квадратних км, а це мінімум за майже 40 років спостережень. Але найбільше експертів турбує швидкість підвищення температури океану. Зі зменшенням поглинання океану тепло починає накопичуватися в атмосфері. А це веде до порушення теплового балансу Землі.

Через швидке танення льодовиків порушиться циркуляція теплих течій. Після цього температура в Європі, Північній Америці і в усьому світі помітно опуститься: порушення циркуляції теплих течій призведе до неможливості переміщення тепла з екватора в Європу і Північну Америку. Але найстрашніше буде, якщо повністю зупиниться Гольфстрім - головна тепла течія, яка формує теплий клімат в країнах Європи.
Наверх