Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 20 жов 2019 07:00

Що робити, якщо вас турбують колектори

Що робити, якщо вас турбують колекториВсе більше громадян піддаються тиску колекторських організацій щодо вимагання наявної чи й вигаданої кредитної заборгованості.

Юристи надають фахові рекомендації, як діяти в такій ситуації.

Спершу слід з’ясувати для себе правовий статус колекторів та їхню участь у кредитних правовідносинах. Більшість методів, які застосовують колектори у своїй діяльності, є незаконними. Розглянемо найбільш типові серед них:

1) Телефонні розмови з боржником, у яких колектор представляється працівником правоохоронних органів та погрожує відкрити кримінальне провадження у разі непогашення заборгованості;
2) Поширення інформації про боржника та його заборгованість перед кредиторами у будь-який спосіб;
3) Виїзд за адресою боржника з метою змусити його сплатити заборгованість шляхом погроз або навіть насильства, тощо.

Усі ці методи є способами психологічного впливу для того, щоб змусити особу віддати гроші з метою залишитися у спокої, а також розраховані на юридичну необізнаність боржників.

Щодо телефонних розмов – потрібно дізнатися у колектора його прізвище, ім’я та по-батькові, посаду, найменування установи, яку він представляє та просити назвати номер договору, за яким ви маєте грошову заборгованість. Будь-які відомості, які становлять персональні дані про Вас говорити не потрібно. Якщо колектори справді набули право грошової вимоги за Вашим зобов’язанням, яке ви укладали з банком, вони мають володіти всією необхідною інформацією.

Якщо колектори не володіють про вас ніякою інформацією, найімовірніше ви маєте справу з шахраями, тому таке спілкування краще одразу припинити. Крім того, працівники судових та правоохоронних органів ніколи не будуть вимагати у вас виконати грошові зобов’язання перед кредитором, а погрози щодо кримінальної відповідальності за прострочення боргу є безпідставними, оскільки у ваших діях немає складу злочину.

Розповсюдження інформації про боржника та його заборгованість є правопорушенням, за яке передбачена адміністративна відповідальність. Тому у разі, якщо колектори розміщують оголошення, які стосуються вас особисто та ваших персональних даних, викликайте поліцію та/або зверніться із заявою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та вимагайте притягнення колекторів до відповідальності за частиною 4 статті 18839 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних.

Якщо до вас завітали колектори особисто та намагаються потрапити до вашого житла – негайно викликайте поліцію. Колектори не мають права у такий спосіб вимагати виконувати цивільно-правові зобов’язання і, ба більше, якщо їх вимоги мають погрозливий характер або пов’язані з насильством, це може кваліфікуватися як вимагання, за яке встановлена кримінальна відповідальність у ст. 189 КК України, або як примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань, що також є злочином у розумінні ст. 355 КК України.

Які дії колекторів є законними?

Якщо колекторська компанія набула права вимоги за зобов’язанням боржника, вона має право звертатися до останнього письмово з вимогою або претензією про виконання цивільно-правового обов’язку, попередньо повідомивши про те, що така компанія стала новим кредитором у зобов’язанні. Якщо методи досудового врегулювання спору не діють, така компанія може звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованості і у разі задоволення такої вимоги, лише співробітники виконавчої служби мають право примусово стягувати заборгованість з боржника на підставі Закону України «Про виконавче провадження».

Отже, попри те, що колекторська діяльність в Україні не врегульована спеціальним законом, такі компанії активно беруть участь у врегулюванні спорів між боржниками та банками, шляхом викупу права грошової вимоги. Однак, у своїй діяльності колектори часто застосовують методи, які є незаконними та порушують права боржників, тому при спілкуванні з такими особами необхідно перш за все чітко знати свої права та розуміти межі діяльності таких компаній, які іноді вдаються до злочинів з метою стягнути борг.

Тож, рекомендуємо бути пильними та застерігаємо всіх від незаконних дій. Юридична обізнаність – це інструмент, який знадобиться за будь-яких обставин.
Наверх