Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 02 кві 2017 17:32

Як отримати засоби реабілітації особам з інвалідністю за новими правилами?

Як отримати засоби реабілітації особам з інвалідністю за новими правилами?Як отримати засоби реабілітації особам з інвалідністю за новими правилами, з'ясовували Сільські обрії.

Роз'яснення надала Людмила Лядецька, перший заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Черкаської РДА:

– З 1 березня цього року, за роз’ясненням Департаменту соціального захисту населення Черкаської ОДА, набули чинності зміни відповідно до Постанови від 26 жовтня минулого року. Відтепер особи з інвалідністю (раніше – інваліди) отримуватимуть засоби реабілітації самостійно, звертаючись до відповідних підприємств.

Управління соцзахисту населення набуває права надавача – людина звертається до нас із документами, їй видають тільки направлення і ознайомлюють із переліком підприємств, що виготовляють протези чи технічні засоби (візки, палиці, ходунки, крісла-стільці, стільці туалетні). Є перелік підприємств, наданий Департаментом, із якими укладено відповідні угоди. Особа з інвалідністю обирає одне з них, телефонує туди і замовляє засіб реабілітації. Якщо цей засіб індивідуальний, наприклад, взуття, то треба привезти направлення на підприємство, де зроблять необхідні заміри і виготовлять засіб. Якщо людині потрібні, наприклад, візок або ходунки, то всі питання про ці засоби з’ясовують у телефонному режимі, а направлення відсилають листом на завод.

Це забезпечує індивідуальний підхід до кожного, бо людина може узгодити всі особисті побажання до необхідного засобу безпосередньо з підприємством. Постачальниками засобів є підприємства, але вилученням займається управління соцзахисту – після смерті людини або закінчення терміну експлуатації, оскільки засіб видають на обмежений строк.

Такі зміни відбулися через часті скарги: раніше підприємства довго чекали на фінансування, а люди – на технічні засоби. Зараз же підприємства самі зацікавлені в тому, щоб їм профінансували виготовлення більшої кількості засобів.

Щодо жінок після мастектомії, то раніше вони отримували протез і два ліфи, нині – два звичайних ліфи і ще один для купання. Цікаво, що раніше можна було звертатися за місяць до закінчення терміну експлуатації усіх протезних виробів, а зараз цей час подовжили до двох місяців. Тобто особа з інвалідністю може отримати новий протез до закінчення терміну попереднього.
Наверх