Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 28 лип 2019 06:00

Алкоголь визнали небезпечнішим за героїн і кокаїн

Алкоголь визнали небезпечнішим за героїн і кокаїнГлобальна комісія з наркополітики випустила доповідь, в якій закликає переглянути класифікацію психотропних речовин ООН, схвалену ще півстоліття тому.

Класифікація наркотичних речовин ООН була вперше розроблена ще в 1961 році - саме вона стала базою для Єдиної конвенції ООН. Документ обмежував доступ до продуктів канабісу, кокаїну і опіуму, дозволяючи вживати їх лише в медичних цілях.

Автори доповіді вважають, що класифікація вже давно застаріла. На їхню думку, законодавчі бар'єри в цій сфері призвели до того, що у 83% населення планети не мають доступу до опіоїдних знеболюючих.

У доповіді також говориться про небезпеку алкоголю та тютюну, які, на відміну від наркотиків, не заборонені законом.

Зокрема, комісія спирається на дослідження британських вчених Девіда Натта, Леслі Кінга і Лоуренса Філліпса, опубліковане в науковому журналі The Lancet в 2010 році.
Дослідники виробили класифікацію шкідливих речовин, виходячи з 16 критеріїв. З'ясувалося, що найбільш небезпечним для суспільства є алкоголь. За ступенем шкідливості він випередив навіть заборонені героїн і крек.

Перш за все мова йде про шкоду, яку люди завдають оточуючим під впливом алкоголю. Це вбивства, нанесення тілесних ушкоджень, а також травми в стані алкогольного сп'яніння. Крім того, алкоголь часто призводить до розпаду сімей і зростання безпритульності.

Якщо говорити про шкоду саме для здоров'я, найбільш небезпечними є крек, героїн та метамфетамін. Тютюн же зайняв в класифікації шосте місце, випередивши амфетамін, канабіс, екстазі та ЛСД.
Наверх