Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 24 бер 2017 16:21

ПРИЗОВ-2017: ЛІКБЕЗ ДЛЯ МАЙБУТНІХ СТРОКОВИКІВ.

ПРИЗОВ-2017: ЛІКБЕЗ ДЛЯ МАЙБУТНІХ СТРОКОВИКІВ.У 2017-му українців чекає черговий призов.

Окрім строкової служби для хлопців віком від 20 до 27 років, також можуть забрати чоловіків до 43 років, які закінчили військову кафедру, інформують Сільські обрії.

Призов, як і торік, відбуватиметься в кілька етапів і розпочнеться першого квітня.

Згідно із законодавством на строкову службу призивають юнаків віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію доровольцями, При цьому в зону військових дій строковиків не відправлятимуть.

Для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях України, термін служби становить до 18 місяців. Для українців із вищою освітою (магістр, спеціаліст) – до 12 місяців.

Відстрочку від призову дають тим, хто:

- утримує непрацездатну матір чи батька, або іншого родича;
- має дитину віком до трьох років;
- самостійно виховує дитину (без матері);
- має двох і більше дітей;
- має вагітну дружину або жінку-інваліда;
- є сиротою;
- має тимчасові проблеми зі здоров’ям;
- має брата, який уже служить в армії;
- молодше 21 року і при цьому навчається на денній формі;
- вчителям, медикам, священикам, поліціянтам (на весь період роботи за спеціальністю);
- підозрюваним у кримінальних злочинах.

Відповідальність за ухиляння.

Щорічно 9-10 тисяч українців отримують військове звання на військових кафедрах своїх університетів. Якщо раніше військова кафедра забезпечувала звільнення від строкової служби, наразі ситуацію планують кардинально змінити – призивати чоловіків віком до 43 років на півтора року в армію зі збереженням робочого місця.

Якщо ж військовозобов’язаний не з’явився за повісткою до військкомату, не повідомив комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення – від 170 до 255 гривень.

Права майбутніх військовиків.

У законі про військову службу йдеться про те, що призовникам належить виплата разової матеріальної допомоги в розмірі двох прожиткових мінімумів. Відповідно до закону роботодавці зобов’язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку. З урахуванням повного державного забезпечення під час проходження строкової служби, його грошова частина складає 150-200 грн. щомісяця.

Відпустка для строковиків за весь період проходження військової служби становить 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки і назад, але не раніше ніж через три місяці проходження ними строкової військової служби.

Людям, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надають щорічну обов’язкову відпустку: для осіб, яким установлено строк служби до 12 місяців, – 30 діб; для осіб, яким установлено строк служби до 18 місяців, – 30 діб за перший рік служби та 15 діб – за другий.

Додаткова відпустка як заохочення для строковиків надається один раз за весь період служби і триває до 5 діб без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки і назад. Таку відпустку надають за високі показники в бойовій підготовці, зразкову військову дисципліну, пильність та відмінну службу, вмілу експлуатацію озброєння, бойової техніки. Додаткова відпустка надається військовослужбовцю, як правило, разом із іншими відпустками. Якщо ж він не має права на такі відпустки або їх використано, то додаткова відпустка надається протягом місяця з дня оголошення заохочення.

Відпустка для лікування у зв’язку з хворобою надається на підставі висновку госпітальної (гарнізонної) військово-лікарської комісії, а також військово-лікарської комісії при військовому комісаріаті або лікарської комісії цивільного закладу охорони здоров’я, якщо таким комісіям надано права госпітальної військово-лікарської комісії. У разі неможливості з поважних причин використати відпустку для лікування через хворобу за межами військової частини строковика можуть залишити у військовій частині зі звільненням його на час відпустки від усіх робіт, занять, добових нарядів та варти.. Матроси і старшини кораблів і суден ВМС Збройних Сил України в цьому випадку за розпорядженням старшого морського начальника розміщуються в одній із берегових частин бойового забезпечення (без виключення зі списків особового складу корабля або судна), де зараховуються на всі види забезпечення. Така відпустка при військовій частині проводиться, зазвичай, у медичному пункті (лазареті) військової частини зі здійсненням необхідних лікувально-профілактичних та оздоровчих заходів. Особи, яким до закінчення строку, встановленого для проходження строкової військової служби, залишилося служити менше одного місяця, відпустку для лікування у зв’язку з хворобою проводять при військовій частині.

Альтернативна служба.

Проходження такої військової служби регулює Закон України «Про альтернативну (невійськову) службу». Відповідно до нього право на альтернативну службу мають громадяни України, виконання військового обов’язку якими суперечить їхнім релігійним переконанням та віровчення яких не допускає користування зброєю.
Наверх