Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 29 чер 2019 07:00

Експерти розповіли, як боротися з попелицею

Експерти розповіли, як боротися з попелицеюЗа повідомленням Держпродспоживслужби, при середньодобовій температурі повітря 20-25 0 С і відносній вологості повітря 70-90% активно розвивається попелиця.

Серед найшкідливіших видів попелиць, які загрожують урожаю соняшника, фахівці називають геліхризову попелицю, яка широко розповсюджена на Черкащині.

Попелиці живляться квітками, верхівковими листками, з яких висмоктують сік. Ушкоджене листя жовтіє й зморщується, рослина відстає у рості. Попелиці партеногенетично розмножуються в кількох поколіннях.

При заселенні 20% рослин соняшнику або наявності 40- 50 особин попелиці на рослину за відсутності ентомофагів рекомендується проводити обробітки інсектицидами з діючою речовиною:

- дельтаметрин,
- хлорпірифос+циперметрин,
- лямбда-цигалотрин+тіаметоксам,
- імідаклоприд+бетацифлутрин,
- хлорантраніліпрол,
- хлорпірифос+біфентрин,
- гамма-цигалотрин та іншими, рекомендованими у «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Нагадуємо, що обробітки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години. Не менше як за дві доби про час та місце проведення обробітків необхідно обов'язково повідомляти головам сільських і селищних рад, населенню села та пасічникам.

При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

За інформацією прес-служби головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області
Наверх