Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Надзвичайні події 18 травня 2019 07:00

Будьте обережні: Україну заполонили фальшиві долари

Будьте обережні: Україну заполонили фальшиві долариГривня зміцнюється і багато українців вирішили запастися валютою. Але кожна п'ята доларова купюра в Україні є фальшивкою.

Про це свідчить статистика асоціації банківських установ. При цьому найчастіше підробляють стодоларові банкноти.

Журналісти розбиралися, де купувати долари і як їх перевіряти. Катерина Філатова купила п'ять купюр по 20 доларів у вуличному обміннику. І тільки вдома, коли порівняла банкноти, зрозуміла, що одна двадцятка липова. "Всі купюри були щільні, а одна - тонка. Вирішила звернутися до знайомої в банк, щоб перевірити. Виявилася, що двадцятка підроблена. Загалом, п'ятсот гривень коту під хвіст", - розповідає Катерина.

Найвищий ризик купити підробку - в обмінниках. Там чи не половина банкнот фальшиві. "Підроблений долар - гладкий, а справжній - шорсткий. На справжній фарба наноситься рельєфно, ви це відразу відчуєте руками", - говорить банківський експерт Тетяна Пономарьова.

Фахівці нагадують, як ще відрізнити справжні долари від підроблених. Радять звертати увагу на так званий "мікродрук", крім того на справжніх доларах всередині вказано номінал. "Найголовніше - звертати увагу на водяні знаки. Якщо вони є, то долар справжній. Технологію з водяними знаками поки не навчилися підробляти", - зазначає Пономарьова.

Також не слід купувати валюту за підозріло низьким курсом. Найбезпечніший варіант - піти за доларами в банківську установу. Крім того, не слід забувати на касі чек про обмінну операцію.
Наверх