Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 23 кві 2019 15:00

Їжа, яка вбиває

Їжа, яка вбиваєМи знаємо, що майже вся шкідлива їжа - дуже смачна, але чи варто хвилинне задоволення нашого здоров'я?

Для сучасної людини характерно "індустріальне" харчування, тобто харчування сильно переробленої промислової їжі, в якій багато насичених жирів, транс-жирів, цукру, харчових добавок і солі.

Ось найбільш шкідливі групи продуктів і їх дію на організм:

Насичені жири. Відкладаються під шкірою і навколо внутрішніх органів, порушуючи їх роботу, сприяють утворенню бляшок холестеринів, відкладаються на внутрішніх стінках артерій, викликають згущення крові і утворення тромбів, які в свою чергу є причиною інсультів та інфарктів. Насичені жири містяться в маргарині, майонезі, колбасно-сосискових виробах, молочних продуктах високої жирності, жирному м'ясі, смаженій їжі.

Транс-жири. Міняють будову і "ламають" роботу клітин організму, роблячи їх вразливими до проникнення бактерій і вірусів, через них виникають внутрішньоклітинні "поломки", можуть викликати цукровий діабет, захворювання нервової системи, хвороби Альцгеймера, мутації, ракові захворювання. Транс-жири містяться в маргарині, спредах, охолодженій рибі та м'ясних напівфабрикатах, випічці та кондитерських виробах, що містять жир, листковому тісті, чіпсах, смажених горіхах, смаженій їжі і т.д.

Цукор та вироби з білої муки (солодощі, кондитерські вироби, солодкі напої, в тому числі і пакетовані соки). Відносяться до простих (легких) вуглеводів, які миттєво потрапляють в кров і викликають виділення інсуліну підшлунковою залозою. Невелика частина (5%) цих вуглеводів використовується для роботи мозку і м'язів, а велика (до 95%) - перетворюється в жир і відкладається під шкірою і навколо внутрішніх органів.

Харчові добавки. До них відносяться хімічні речовини, які додаються до продуктів з метою поліпшення товарного вигляду, смаку, запаху, консистенції, збільшення тривалості зберігання і т.д. Ці речовини є ксенобіотиками (від гр. слова "ксенос" - чужий), які з кишечника потрапляють в кров, а звідти - в печінку. Печінка, яка є основною лабораторією організму, повинна їх розкласти і вивести з нього. Особливо небезпечні нітрити - консерванти, що додаються в ковбасу і сосиски для запобігання псуванню м'яса і надання виробам червоного і рожевого кольору. Нітрити відносяться до сильних канцерогенів. Часте вживання переробленої їжі виснажує печінку, підшлункову залозу і нирки, послаблює захисні сили організму, прискорює старіння, збільшує ризик мутацій і розвитку різних захворювань. Додають харчові добавки в випічку (довгий час залишається "свіжою", вафлі), цукерки, соуси, ковбаси, йогурти і сирки з фруктовими наповнювачами, солодкі напої.

Зловживання сіллю. Більшість перероблених продуктів містять надмірну кількість солі (ковбаси, сосиски, консерви, тверді гострі сорти сиру, чіпси, сухарики, солоні горішки і т.д.), викликають спазм судин і зменшують доставку кисню і поживних речовин до всіх органів.
Наверх