Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Черкаський район. Новини / Відео 05 лют 2017 11:28

5 ЛЮТОГО – 73-тя РІЧНИЦЯ ВИЗВОЛЕННЯ ЧЕРКАСЬКОГО РАЙОНУ від німецько-фашистських загарбників.

5 ЛЮТОГО – 73-тя РІЧНИЦЯ ВИЗВОЛЕННЯ ЧЕРКАСЬКОГО РАЙОНУ від німецько-фашистських загарбників.5 лютого ми відзначаємо пам’ятну дату – 73-тю річницю звільнення Черкаського району від німецько-фашистських загарбників.

Саме 5 лютого, над згарищами і полум’ям ще не стихлих боїв у Байбузах, Кумейках, Софіївці, Яснозір’ї, в серцях земляків знялося довгождане світло визволення.

Величезні зусилля було покладено на звільнення Черкаських земель від фашистської окупації, яка тривала два з половиною роки. У 45 братських могилах на території нашого району поховано 3443 воїни. З них тільки половина імен відомо.

На жаль, сьогодні маємо зовсім свіжі рани і могили. Вже третій рік, як тривають бойові дії на сході країні. Черкаський район втратив своїх найкращих синів. Гідні нащадки тих, хто виборов свободу у 1944-му році, відійшли у вічність, знову відстоюючи суверенітет та цілісність країни. Це Ілля Ідель з Червоної Слободи, Андрій Плохой з села Первомайське, Віктор Єременко з Білозір’я, Максим Пресняков із Мошен.

Пам’ять про війну, її сувора правда залишаються з нами як найбільший за силою духу приклад мужності, патріотизму, важкої праці і вічної скорботи за тими, хто поклав на вівтар перемоги найдорожче – життя.

ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОН В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОІ ВІЙНИ.


10 серпня 1941 року Черкаський район був окупований нацистськими військами. Розпочалися жахливі дні нацистського окупаційного режиму. Крім окупаційних воєнної і цивільної адміністрацій була створена допоміжна адміністрація із представників місцевого населення: голова у районі, старости у селах, допоміжна поліція.

Колгоспи і радгоспи перетворювались у "общинні господарства" з кріпацьким режимом. На селянські двори накладалися 12 різних видів податків. Під загрозою сурової кари запроваджувались обов'язкова трудова повинність. У селян відбирали та вивозили до рейху велику рогату худобу, свиней, овець, кіз, коней. Для власнгого харчування окупанти відбирали у селян дрібну птицю, овочі, зерно, прирікаючи людей на злидні, голод, вимирання.

Нацисти займали найкращі оселі. Селянам доводилось перебиратись в сараї, до знайомих, в землянки.

Більше 3 тисячі жителів району було вивезено на примусові роботи в Німеччину. "Острабайтерами" ставали селяни віком від 15 до 55 років.

Найстрашнішою трагедією стало масове винищення місцевого населення ... З перших же днів окупації нацисти розгорнули небачений за своєю жорстокістю терор. За найменшу провину на селян чекали шибениці та розстріл. У 1943 році біля села Білозір'я було розстріляно 3,5 тисяч євреїв, циган та мирного населення. Братська могила 3,5 тисяч мирних жителів в селі Білозір'я. За співпрацю з партизанами нацисти було повністю спалено село Будище.

В роки окупаціїта при відступі нацистами були спалені околиці сіл:

Мошни (Лютарівку), Руської Поляни (Хутір), Білозір'я (Хутір Баси), Кумейки (хутір Гута Межиріцька), Байбуз (Закревки), Старосілля (Салову), майже всі будівлі сіл Хутори та Дубіївка, околиці сіл Свидівок та Леськи.

Селяни були вимушені перебиратись в ліса та сусідні села.

Жорстокість окупантів викликали ненавість і опір населення, які вилилися у широкий підпільний та партизанський рух. На території Черкаського району діяли 7 партизанських загонів, загальною численністю 2884 чоловіка, та 7 підпільних організацій і груп, учасниками яких було близькл 100 чоловік. Партизани піскали під укіс ворожі ешелони, висаджували в повітря мости, нищили живу силу і техніку. На боротьбу з ворогом піднімалися всі: чоловіки і жінки, старі і малі.

Восени 1943 року розпочалось вигнання окупантів з території Черкаського району. У ніч з 6 на 7 листопада був даний наказ командування атакувати нацистські укріплення на Дніпрі.

Вранці 14 листопада 1943 року бійці 254-ї армії разом із десантниками та партизанами заволоділи селомСвидівок.

17 листопада 1943 року були звільнені села Будище та Геронимівка.

26 листопада 1943 року - села Дубіївка і Руська Поляна.

Відразу після звільнення міста Черкаси 14 грудня 1943 року були звільнені села Червона Слобода, Хутори, Леськи, Худяки, Сагунівка, Чорнявка.

15 грудня - село Степанки, 16 - село Вергуни, 19 - село Думанці.

8 січня 1944 року - селища Ірдинь, 11 січня - села Хацьки і Білозір'я, 4 лютого - села Мошни і Тубільці.

5 лютого зі звільнення сіл Байбузи, Кумейки, Софіївка і Яснозір'я нацистські окупанти були остаточно вигнані з Черкаського району.

Тисячі жителів Черкаського району брали участь у боротьбі з ворогом на усіх фронтах війни. Близько 10 тисяч жителів району загинули та пропали безвісти ...

12-ти уродженцям Черкаського району було присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу:

- Брик Григорій Євдокимович (уродженець с.Худяки)
- Гуриненко Микита Трохимович (уродженець с.Леськи)
- Небилиця Василь Іванович (уродженець с.Яснозір'я)
- Нездолій Кузьма Павлович (уродженець с.Кумейки)
- Запорожець Сергій Степанович (уродженець с.Вергуни)
- Сидоренко Марко Лук'янович (уродженець с.Дубіївка)
- Стрижаченко Олексій Аврамович (уродженець с.Білозір'я)
- Супрун Василь Якович (уродженець с.Мошни)
- Тертишний Петро Вакулович (уродженець с.Степанки)
- Хоменко Іван Антонович (уродженець с.Степанки)
- Чмиренко Микола Романович (уродженець с.Білозір'я)
- Чорний Ілля Григорович (уродженець с.Березняки)

Пам'ять про героїзм радянських військ вдячні нащадки увіковічнили в численних памя'тниках, обелісках та меморіалах. На території Черкаського району налічується 94 пам'ятники Другої святової війни.

ПАМ'ЯТАЄМО! ШАНУЄМО! СХИЛЯЄМОСЯ перед їхнім Великим подвигом!


Наверх