Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Шкарбута Богдан / Головне 04 лют 2017 13:06

ПРИВІТАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ СЕЛА МОШНИ БОГДАНА ШКАРБУТИ З НАГОДИ 73-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ СЕЛА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ.

ПРИВІТАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОЛОВИ СЕЛА МОШНИ БОГДАНА ШКАРБУТИ З НАГОДИ 73-Ї РІЧНИЦІ ВИЗВОЛЕННЯ СЕЛА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ.4 лютого 1944 року за допомоги партизанських загонів героїчними зусиллями Радянських Воїнів-визволителів було звільнено наше село Мошни від німецько-фашиських загарбників.

В ці дні всі навколишні села відзначають 73-ю річницю визволення цих населених пунктів від німецько-фашистських загарбників. Кожне з сіл мошнівського куща має свою святиню, пов’язану із чорними роками окупації та слави переможного подвигу Радянського Воїна-визволителя, його доблесті і подвигу. Такі святині пам'яті є і на нашій Мошнівській землі.

Мошногірський ліс та Черкаський бір стали місцем дислокації партизанських загонів, які разом із регулярною 42-армією відіграли вирішальну роль у визволенні нашого села. Найвідомішим серед них був загін колишнього лектора ветеринарного технікуму, що мав військову освіту, Феодосія Савченка. Після його загибелі 5 травня 1942 року загін очолив Григорій Хижняк, а вже у вересні 1943 року на зборах затверджено склад партизанського загону другого формування, де командиром обрано Григорія Іващенка, а комісаром Сергія Пальоху.

Під час окупації нашого села фашисти розстріляли близько 50 активістів, спалили будівлі колгоспу, шкіл, магазини, аптеку. Справа від Вільшанки дотла згоріли 300 будинків колгоспників. Німці спалили село Будище, околиці сіл Мошни (Лютарівку), Байбуз (Закреви), Старосілля (Салову), Руської Поляни (Хутір) та інші. Майже тисяча жителів Будища і Мошен оселилися на островах серед Ірдинського болота.

Визволення Мошногір’я та Черкас відбулося у початку лютого 1944 року. Першими, 4 лютого, були визволені Мошни.

Я сам нащадок свого діда Лугері Івана Матвійовича, одного із захистників своєї Батьківщини в роки війни, який встиг побувати і в Мошнівському партизанському загоні і пролити кров в рядах регулярної Червоної армії, і цим безмірно пишаюсь. Всі груди його прикрашали бойові нагороди, а останнє серйозне поранення зупинило його вже в боях за визволення міст Європи.

У центрі села височіє «Обеліск Слави», до підніжжя якого сьогодні ми приносимо живі квіти в пошані перед полеглими за визволення. За хоробрість та мужність, виявлені у боях з ворогом, 500 жителів села Мошни нагороджено орденами та медалями.

Я памятаю часи, коли на день Перемоги, виблискуючи бойовими нагородами, багатолюдна колона наших ветеранів під звуки духового оркестру з почестями в ногу крокувала від центру села до Обеліску Слави. Від чого серця таких як я юнаків переповнювала безмірна гордість за свою країну за своїх дідів-прадідів. Я хочу всіх запевнити, що, незважаючи ні на що, ми збережемо на Мошнівській землі всі обеліски і памятки подвигу наших дідів, батьків – Радянських Воїнів.

Так давайте і сьогодні не забудемо їх подвиг, піднімемося і вшануємо пам'ять Радянського Воїна, учасників партизанського руху, тих хто поклав своє майбутнє, своє життя, визволяючи нашу Мошнівську землю, визволячи нашу Батьківщину, хвилиною памяті.

Як кажуть мудрі, старі люди хто памятає своє минуле, свою історію, в того буде майбутнє. Ми одна з небагатьох громад, що має таке багате на історичні, знакові події минуле, тому ми просто зобов'язані зберегти отримане, надбати сьогоднішнє та достойно передати його наступним поколінням.

З повагою!

Внук ветерана, інваліда І групи Великої Вітчизняної Війни, Сільський голова села Мошни Богдан Шкарбута
Наверх