Інформація / Суспільство
18 кві 2019 07:00
Від неправильного харчування вмирає більше людей, ніж від куріння
Австралійські вчені з'ясували, що кожна п'ята людина в світі передчасно помирає через неправильне харчування.
Інститут показників і оцінки здоров'я в Сіетлі провів дослідження і з'ясував, що щорічно нездоровий раціон є причиною 11 мільйонів передчасних смертей. І це більше, ніж помирає від куріння (8 млн).
Хоча проблема, визнаються вчені, не стільки в тому, що люди споживають багато цукру і трансжирів, а в тому, що вони практично не їдять здорової їжі - овочів, фруктів, горіхів і бобових.
Основними причинами передчасних смертей, пов'язаних з харчуванням, є серцеві напади та інсульти. А першопричиною цього є надлишок солі, який веде до підвищення артеріального тиску. Сіль також може впливати на серце і кровоносні судини безпосередньо, що призводить до серцевої недостатності.
Також поширеними причинами передчасних смертей є рак і діабет 2 типу.
Дослідники стверджують, що жодна з сучасних країн не харчується правильно. Навіть лідери в цьому питанні - середземноморські держави. Хоча саме в цьому регіоні зафіксовано найнижчий рівень смертності від неправильного харчування - 89 випадків на 100 тисяч чоловік. Найвищий показник в Узбекистані - 892 випадки смерті на 100 тисяч чоловік.
За словами вчених, щоб виправити статистику, потрібно перш за все популяризувати здорове харчування, а не намагатися довести шкідливість цукру, солі та жиру. Більш здорова їжа здатна запобігти одну з п'яти смертей в світі.
Поліпшити роботу серця і знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань можуть цільні зерна, фрукти і овочі.
У Великобританії ведеться кампанія, спрямована на збільшення в раціоні частки овочів і фруктів. Вона називається «П'ять в день» і передбачає щоденне вживання в їжу як мінімум п'яти порцій фруктів і овочів.
Однак в бідних країнах така дієта «з'їдала» б 52% середнього сімейного доходу.
«Люди можуть вибирати здоровий спосіб життя, якщо у них буде достатньо інформації і достатньо коштів для цього. Але якщо магазини будуть продавати шкідливі продукти по акції "два за ціною одного", то всі доводи виявляться марні, - попереджає викладач Кембриджського університету Нита Форухі. - Вкрай необхідні недорогі варіанти їжі, корисні для здоров'я».
Інститут показників і оцінки здоров'я в Сіетлі провів дослідження і з'ясував, що щорічно нездоровий раціон є причиною 11 мільйонів передчасних смертей. І це більше, ніж помирає від куріння (8 млн).
Хоча проблема, визнаються вчені, не стільки в тому, що люди споживають багато цукру і трансжирів, а в тому, що вони практично не їдять здорової їжі - овочів, фруктів, горіхів і бобових.
Сіль, цукор і жири
Основними причинами передчасних смертей, пов'язаних з харчуванням, є серцеві напади та інсульти. А першопричиною цього є надлишок солі, який веде до підвищення артеріального тиску. Сіль також може впливати на серце і кровоносні судини безпосередньо, що призводить до серцевої недостатності.
Також поширеними причинами передчасних смертей є рак і діабет 2 типу.
Дослідники стверджують, що жодна з сучасних країн не харчується правильно. Навіть лідери в цьому питанні - середземноморські держави. Хоча саме в цьому регіоні зафіксовано найнижчий рівень смертності від неправильного харчування - 89 випадків на 100 тисяч чоловік. Найвищий показник в Узбекистані - 892 випадки смерті на 100 тисяч чоловік.
Горіхи, овочі і фрукти
За словами вчених, щоб виправити статистику, потрібно перш за все популяризувати здорове харчування, а не намагатися довести шкідливість цукру, солі та жиру. Більш здорова їжа здатна запобігти одну з п'яти смертей в світі.
Поліпшити роботу серця і знизити ризик виникнення серцево-судинних захворювань можуть цільні зерна, фрукти і овочі.
У Великобританії ведеться кампанія, спрямована на збільшення в раціоні частки овочів і фруктів. Вона називається «П'ять в день» і передбачає щоденне вживання в їжу як мінімум п'яти порцій фруктів і овочів.
Однак в бідних країнах така дієта «з'їдала» б 52% середнього сімейного доходу.
«Люди можуть вибирати здоровий спосіб життя, якщо у них буде достатньо інформації і достатньо коштів для цього. Але якщо магазини будуть продавати шкідливі продукти по акції "два за ціною одного", то всі доводи виявляться марні, - попереджає викладач Кембриджського університету Нита Форухі. - Вкрай необхідні недорогі варіанти їжі, корисні для здоров'я».