Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Освіта 01 лют 2017 00:10

Стипендії – по-новому.

Стипендії – по-новому.Начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський під час засідання ради ректорів, що відбулось в ОДА, поінформував про обсяги нових студентських стипендій.

Нагадаємо, наприкінці минулого року було затверджено Постанови КМУ «Про розміри стипендій у державних та комунальних навчальних закладах, наукових установах», а також «Деякі питання стипендіального забезпечення». Ними затверджено Порядок призначення і виплати стипендій.

Відповідно до них, розмір мінімальної ординарної (звичайної) академічної стипендії становить:

415 гривень на місяць – для учнів професійно-технічних навчальних закладів;

830 гривень на місяць – для студентів ВНЗ I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр», крім тих, які навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі;

1056 гривень на місяць – для студентів ВНЗ I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр» за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі;

1100 гривень на місяць – для студентів ВНЗ III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі;

1400 гривень на місяць – для студентів ВНЗ III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр», крім тих, що навчаються за спеціальностями (спеціалізаціями), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі.

До переліку спеціальностей (спеціалізацій), для яких встановлюються академічні стипендії у підвищеному розмірі належать такі:

014 Середня освіта (математика, біологія, фізика, хімія, інформатика);
016 Спеціальна освіта;
091 Біологія;
103 Науки про Землю;
104 Фізика та астрономія;
105 Прикладна фізика та наноматеріали;
111 Математика;
131 Прикладна механіка;
132 Матеріалознавство;
133 Галузеве машинобудування;
134 Авіаційна та ракетно-космічна техніка;
135 Суднобудування;
136 Металургія;
141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка;
142 Енергетичне машинобудування;
143 Атомна енергетика;
144 Теплоенергетика;
145 Гідроенергетика;
184 Гірництво;
185 Нафтогазова інженерія та технології.

– Система вищої освіти переорієнтовується з кількісних на якісні показники, – зауважує Валерій Данилевський. – Граничний відсоток кількості стипендіатів, які матимуть право на академічну стипендію, становитиме не більше 40-45%. Відтак кращі студенти отримуватимуть стипендію вищу, ніж зараз, відповідно до їхнього рейтингу. Порядок же формування рейтингу успішності студентів чи курсантів невійськових вищих навчальних закладів для призначення стипендій обговорюють нині в Міністерстві освіти і науки України.

За словами обласного освітянина, Міністерство освіти і науки України отримало доручення спільно з Міністерством соціальної політики та Міністерством фінансів України доопрацювати пропозиції студентства щодо механізму виплати академічних стипендій.

Поки що більшість повноважень щодо вказаної процедури нарахування зберігається за стипендіальними комісіями при ВНЗ.

Зауважимо, що на академічну стипендію у бюджеті виділено майже 4 млрд грн для ВНЗ, що підпорядковані МОНУ, Міноборони, МВС, МОЗУ, у бюджетних програмах яких передбачено підготовку відповідних кадрів.

Про зміни в механізмі нарахування соціальних стипендій.

Цьогоріч змінено механізм призначення соціальних стипендій для студентів. Виплати здійснюватимуть через місцеві органи соціального захисту. На цьому наголосив під час ради ректорів вищих навчальних закладів перший заступник голови ОДА Віталій Коваль. Водночас він закликав керівників навчальних установ вчасно сформувати списки студентів, що претендують на соціальні стипендії.

Зауважимо, змінено розмір соціальної стипендії для учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів, наукових установ з-поміж дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також учнів, студентів, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків.

Так, вона становитиме 1000 гривень на місяць для учнів професійно-технічних навчальних закладів; 2000 гривень на місяць – для студентів вищих навчальних закладів, наукових установ.

Для осіб, які мають право на призначення соціальних стипендій на підставі нормативно-правових актів, якими встановлені державні пільги і гарантії для окремих категорій громадян, розміри такі:

– для учнів професійно-технічних навчальних закладів – 377 гривень на місяць;

– для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр» – 750 гривень на місяць;

– для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, наукових установ, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» – 1000 гривень на місяць.

Начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський каже, соціальна стипендія – переосмислена та трансформована у рамках реалізації відповідних програм, виключно у сферу соціальної політики держави. На неї передбачено 992 млн грн в бюджеті Міністерства соціальної політики, яке визначило розміри соціальних стипендій в межах від однієї до двох тисяч гривень.

ЇЇ отримуватимуть такі категорії студентів:

– діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа, а також особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків;

– особи, які згідно із Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» мають пільги під час призначення стипендії;

– особи, які відповідно до статті 5 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» мають право на призначення соціальних стипендій;

– особи, яким Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти» гарантується призначення соціальної стипендії.

Зауважимо, для отримання соціальних стипендій:

з 1 січня студенти, котрі належать до числа категорійних осіб, повинні написати заяву на ім’я ректора щодо надання соціальної стипендії, надати необхідний перелік документів до ВНЗ, який збирає відповідні особисті справи по кожному студенту та передає їх до управлінь соціального захисту. За результатами обробки заяв, нараховуватимуть соціальні стипендії (автоматичного продовження отримання студентами соціальної стипендії с 1 січня 2017 року тим, хто її отримує, – не буде).

Студенти, які подадуть відповідні заяви на отримання соціальної стипендії до останнього робочого дня лютого, отримають соціальну стипендію за січень – лютий. Ті студенти, які будуть подавати заяви у березні, – тільки з березня або того місяця, з якого подадуть заяву.

За інформацією прес-служби Черкаської ОДА
Наверх