Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 19 кві 2019 06:00

Руйнівник міфів: Супрун розповіла про популярну харчову добавку

Руйнівник міфів: Супрун розповіла про популярну харчову добавкуХарчова добавка глутамат натрію, яку додають у чіпси, вермішель швидкого приготування, соєвий соус, курячий бульйон та іншу малопоживну їжу, цілком безпечна.

Про це повідомила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. "Численні дослідження засвідчили, що від глутамату натрію дійсно може бути погано, але лише чутливим до нього людям. В цілому він безпечний в досить високих дозах. Адже ми самі утворюємо глутамінову кислоту", – написала вона у Facebook.

Супрун зазначила, що глутамат натрію — це сіль глутамінової кислоти. Глутамат природно присутній в традиційних азійських стравах, і йому приписують смак насиченої запашної їжі "умамі", п'ятий смак, окрім солодкого, солоного, кислого та гіркого.

Глутамінова кислота є одним з найбільш поширених нейромедіаторів в мозку. Нейрони виділяють його, коли спілкуються між собою. Але багато глутамінової кислоти в мозку не йде на користь. Дослідження показали, що коли її понад міру — нейрони починають гинути. Втім, глутамінова кислота, спожита в складі їжі, до мозку не надходить, тому продукти з цією добавкою йому не зашкодять. Ця добавка посилює смак та запах малопоживних продуктів, а також наше бажання їх з'їсти.

"Він є в складі так званої "сміттє-їжі" — як-то в чіпсах, сухариках чи розчинних супах. Така їжа малопоживна, не містить клітковини, вітамінів чи необхідних нам корисних речовин. Все, що ми з неї отримуємо — калорії та інтенсивний смак, що збільшує бажання їсти цю їжу ще", – написала Супрун.

Але шкода від глутамату натрію все ж може бути – у разі надмірного його споживання. Чутливим до цього компоненту в їжі людям може стати погано, оскільки це вільний глутамат, не зв'язаний з білками. Він швидше проникає в кров, тому його концентрація різко зростає. Натомість, природний глутамат їжі, який є в помідорах, грибах чи курятині, зв'язаний з білками. Він проникає в кров поступово без різкого зростання.

Ще одна небезпека — вміст натрію. Його надлишок підвищує тиск, шкодить роботі нирок, серця та судин. Тому людям із серцево-судинними хворобами слід уникати не лише солоної їжі, а й всього, що має багато натрію, в тому числі глутамату натрію.
Наверх