Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 26 січ 2017 13:44

Які штрафи чекають на підприємців за порушення законодавства про працю?

Які штрафи чекають на підприємців за порушення законодавства про працю?Випадки та розміри штрафів за порушення законодавства про працю визначені у статті 265 Кодексу законів про працю, повідомляє Інфоміст.

Нашуміла з початку року цифра у 320 тисяч чекає на той суб’єкт господарювання, який на вимогу інспектора не надає документи, що стосуються трудових відносин та підтверджують або спростовують наявність трудових відносин або не допускає його для перевірки.

Тоді держінспектор має право скласти акт про те, що директор створює перешкоди у його роботі. Після цього керівництво суб’єкта господарювання викликають на засідання, розглядають маьтеріали та виносять постанову. У такому випадку й доведеться заплатити штраф у розмірі ста мінімальних зарплат.

Якщо ж на підприємство інспектора допустили для перевірки, надали необхідні документи, і він виявив неоформлених працівників, то суб’єкт господарювання має сплатити штраф у розмірі 30 мінімальних зарплат (96 тисяч гривень) за кожного з них.

Такий розмір штрафу передбачений також за:

– фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
– оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
– виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків.

У десятикратному розмірі мінімальної зарплати (32 тисячі гривень) підприємство можуть оштрафувати:

– за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
– за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України “Про військовий обов’язок і військову службу”, “Про альтернативну (невійськову) службу”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

У трикратному розмірі “мінімалки” (9600 гривень) штрафують за:

– порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі;
– недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні.

Штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати накладають у разі порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.
Наверх