Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 22 бер 2019 12:00

22 березня - Сорок святих: Історія, традиції, заборони

22 березня - Сорок святих: Історія, традиції, заборони22 березня православна церква відзначає день Сорока святих і шанує пам'ять 40 Севастійських мучеників, а в народі відзначають свято Сороки.

У 320 році 40 воїнів римського легіону - кращі воїни давньоримського імператора Лікінія, який був язичником і жорстоким гонителем християнства, відмовилися відректися від християнства і загинули на Севастійському озері. У народі в цей день відзначають Сороки - іменини сороки, люди вважають цю птицю оберегом будинку, біля якого вона живе, якщо не проганяти її і не руйнувати її гнізда. Слово «сорока» - означає «сорок», тому її пов'язують зі святом Сорока святих.

У цей день не можна займатися будь-якою фізичною працею, ремеслами і рукоділлям, а також домашньою роботою. Також оскільки свято випадає на Великий піст, не можна їсти м'ясо, молоко, яйця і рибу. Дозволено додавати в їжу рослинне масло і випити трохи кагору. У свято не потрібно позичати гроші. Також в цей день не можна піддаватися злості, заздрості, агресії, вживати алкоголь і лихословити.

Також потрібно знати, що обов'язково потрібно зробити в свято 40 святих. Потрібно сходити до церкви на ранкову службу, помолитися і поставити 40 свічок. У цей день господині також печуть 40 медових булочок-жайворонків. Булочки роздавали дітям, вішали на дерева або дарували сусідам, щоб домашня птиця була здорова. За традицією, незаміжні дівчата повинні зварити 40 вареників і пригостити хлопців. Молодь в цей день катається на гойдалці, що принесе їм щастя на весь майбутній рік. А чим вище злетять гойдалки, тим врожайніший буде рік. Також за традицією, в це свято прийнято складати плани і мріяти.

У народі ворожать на кохання, співають веснянки і закликають весну. Дівчата брали випеченого жайворонка і кидали його через плече, куди хвіст пташки вкаже, звідти буде і наречений. На свято також прийнято прикрашати дерева різнобарвними стрічками, паперовими квітами, дзвіночками, таким чином закликаючи весну.
Наверх