Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 22 бер 2019 09:00

Підвищення тарифів й пеня на додаток, - ЗМІ

Підвищення тарифів й пеня на додаток, - ЗМІСтавлення діючої влади до українців нагадує «любов» булгаківського Шарикова до котів: «Ми їх душили-душили, душили-душили...» Вже в травні на нас чекає ще один удар: на тлі чергового підвищення тарифів на газ набирає чинності закон про житлово-комунальні послуги, який принесе ще декілька «сюрпризів», в тому числі реанімацію пені за прострочку по оплаті за «комуналку».

Про це йдеться в матеріалі видання "Вечірні вісті".

Нагадаємо, закон про стягнення пені за прострочені платежі за комунальні послуги був скасований у 1996 році через несвоєчасні виплати заробітних плат, пенсій та стипендій. Штрафні санкції для боржників намагався відродити уряд Азарова, проте боязкі мрії «папєрєдников» сміливо втілили «свідки покращення». А чому б і ні: адже в Україні, за словами чиновників, спостерігається тотальне зростання економіки, промисловості, зарплат та пенсій...

Але реальним беззаперечним лідером цих «перегонів» є тарифи на комунальні послуги, які вже стали непосильними не тільки для пенсіонерів, а й для працюючих українців. Наочний приклад зростання нарахувань за «комуналку»: у січні 2019-го вони склали 21 млрд грн, а аналогічний показник у січні 2018-го становив 14,5 млрд. Тобто рівень фінансового навантаження на населення зріс на 45%. А якщо згадати всі попередні подорожчання?..

Тим часом влада, попри гучні заяви про субсидії для всіх нужденних, успішно скорочує кількість отримувачів цієї допомоги. Наслідком «життя по-новому» стало постійне зростання боргів за «комуналку». За даними Держстату, в першому місяці поточного року заборгованість за послуги ЖКГ по відношенню до грудня 2018-го збільшилась на 12,2% й склала 56,9 млрд грн (без урахування електроенергії). І це відбувається не тому, що люди не хочуть платити, а тому, що немає чим.

Але це зовсім не турбує владу. Тому з 1 травня на боржників чекає додатковий «батіг» у вигляді пені. За кожен день прострочення після 20 числа нараховується 0,01% від суми у платіжці. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% суми боргу. Таке штрафне стягнення здається незначним, але в подальшому воно може зрости. Тим більше що у першій редакції розмір пені пропонувався в 10 разів більший.

Важливо те, що закон вступає в силу з 1 травня 2019 року. І на попередні борги комунальники не мають права накладати штрафні санкції. Проте постачальники можуть трактувати припис як їм вигідно.

Також закон про ЖКП у разі виникнення небалансів у мережі зобов'язує сплачувати за це споживачів. Постачальник виходитиме з того, яка кількість послуги зайшла до будинку, і, відповідно, вимагатиме оплату за цей обсяг. За оцінками експертів, від такого нововведення платежі можуть вирости ще десь на 20-40%. Більше того, ці нарахування не компенсуватиме субсидія, яку призначають виходячи із так званих соціальних норм.

А ще цей закон запроваджує абонплату на комунальні послуги, окрім електроенергії й газу. Вона нараховуватиметься незалежно від того, користується людина послугою чи ні, навіть якщо вона взагалі не живе в квартирі. Тобто якщо зараз за опалення ми сплачуємо тільки в холодний період, коли отримуємо цю послугу, то після 1 травня 2019-го абонплата нараховуватиметься щомісяця.

Чиновники заспокоюють, що новий платіж не вдарить по кишенях українців, бо наразі в діючі тарифи ці витрати вже закладені. Відповідно, їх просто відокремлять і оформлять як абонплату. Але це не зовсім так. Якщо за вивезення сміття та опалення плата нараховується незалежно від користування послугою і вона є пропорційною площі житла, із водою все інакше: не користуєшся - не платиш. З травня ж платитимуть усі. Спеціалісти вважають, що всі послуги, на які введено абонплату, подорожчають на 10-15%.

«Вишенькою» на цьому «тортику» має стати травневе подорожчання газу й, відповідно, тарифів на опалення й гарячу воду. Адже про те, що ціни на комунальні послуги не знижуватимуться, доволі конкретно заявив міністр соцполітики Рева, а ще таке зобов'язання влада взяла на себе перед МВФ. Крім того, підвищення задекларовано в постанові Кабміну №867. Передбачається, що вартість газу зросте ще на 15,2%, відповідно платіжки на тепло та гарячу воду стануть «важчими» на 11%. Але вже сьогодні в столиці планують з 1 травня збільшити вартість цих послуг на 18,98%. І комунальники в інших містах навряд чи відставатимуть від киян...
Наверх