Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 02 травня 2019 13:00

На скільки років знижують життя різні шкідливі звички

На скільки років знижують життя різні шкідливі звичкиДва роки або п’ять років – питання не пусте, як тільки справа стосується конкретного життя. Наукові дослідження показують, чого може коштувати людині та чи інша звичка.

Куріння – один з потужних чинників погіршення здоров’я і розвитку різних форм раку. Дослідження, яке проводилося в Канаді з допомогою математичних моделей показало, що люди, які схильні до шкідливих звичок, в середньому втрачають 6 років життя, а конкретно курці ризикують скоротити своє на 32-39%.

Що стосується звички зловживати їжею, то вченими з Великобританії нещодавно було завершено дослідження за участю більше 22 тисяч чоловіків і жінок, що знаходилися в полі спостереження фахівців протягом десяти років. Цей проект продемонстрував, що надлишкова маса тіла й ожиріння у любителів рясно поїсти призводять до збільшення ризику серцево-судинних захворювань, ушкоджень суглобів, різних видів раку. У свою чергу, люди без ожиріння, в житті яких мали місце відсутність куріння, фізична активність, обмеження алкоголю і регулярне споживання фруктів, за станом здоров’я були на 14 років молодше за своїх однолітків.

Також скорочує життя сидячий спосіб життя. Вчені заявляють: навіть при нормальній вазі малорухливість робить життя коротшим. Між тим у людей старше 50 років регулярні фізичні навантаження при відсутності ожиріння, куріння і зловживання алкоголем продовжують життя чоловікам – на 7 років, жінкам – на 16 років.

Іншою причиною більш короткого життя може стати занадто активне вживання червоного м’яса (крім нього ще швидких вуглеводів і солодких напоїв). В Німеччині дослідження з участю 22 тисяч чоловік завершилося висновком про те, що надмірне споживання червоного м’яса поряд з іншими шкідливими факторами у віці після 40 років може скорочувати тривалість життя чоловіків – на 18 років, жінкам – на 14 років.

Тепер про алкоголь. Можливо, невелика кількість спиртного може принести певну користь. Але зловживання алкоголем (навіть не алкоголізм!), як показало дослідження японських вчених, знаходиться в ряду факторів, що скорочують життя на 10 років.
Наверх