Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 11 кві 2019 15:00

Сало, вершкове масло і яйця в помірній кількості корисні для вашого здоров’я, - дієтолог

Сало, вершкове масло і яйця в помірній кількості корисні для вашого здоров’я, - дієтологПрезидент Асоціації дієтологів України Олег Швець розповів, що штучні вітаміни не є настільки ефективними, як збалансоване харчування.

— Авітамінозу, мабуть, десятки років не зустрічається в Україні. Мова йде про те, що в харчовому раціоні взимку, на початку весни може бути певний дисбаланс, певні вітаміни надходять в неналежній кількості. Вони відповідають за багато функцій, за стан шкіри, волосся, нігтів. Авітаміноз — це те, що було на кораблі Васко да Гами, коли 100 моряків загинули від цинги. У них не було овочів і фруктів, тому у них зовсім не було вітаміну С.

— Що таке здорова їжа? У дієтологів теж є мода. Я не можу відстежити, що у вас вважається корисним, а що ні.

— Наука про харчування, як і інші науки, постійно отримує нові знання, оновлюються погляди, змінюються рекомендації. Мода — це не для здоров’я.

З’ясувалося, що холестерин у їжі не впливає істотно на рівень холестерину в крові. Як ви думаєте, у якому продукті найбільше холестерину? В устрицях. Але це здорова їжа, як і яйця. Останні зміни стосуються саме сала. Тривалий час вважалося, що найгірше — це насичений жир. На 5 континентах (18 країн, 135 тисяч людей) проведено дослідження. З’ясувалося, що найменший рівень споживання жирів загалом і насичених жирів (сало, вершкове масло) асоційований з високою смертністю, з високою смертністю від серцево-судинних захворювань.

Насичений жир, як і жири загалом, обов’язковий компонент здорового харчування. Якщо людина з помірним рівнем активності споживає 20 грамів масла чи сала на день, все гаразд.
Наверх