Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 09 січ 2017 14:27

Народний календар.Січень.

Народний календар.Січень.
6 січня. Свят-вечір, багатий вечір, багата кутя, вілія.


На багату кутю зоряне небо – кури добре нестимуться і вродить горох. З кубельця витягували сінину: якщо довга, то рік буде врожайним, а коротка – на недорід. Дивляться після вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.

7 січня. Різдво.


На Різдво сніг – до врожайного року.

13 січня. Меланки, Щедрий вечір.


Діти клали у батькові чоботи шматочок хліба і вуглинку. Натомість він просив подати правий чи лівий чобіт; якщо втрапила вуглинка, то рік буде голодний, якщо хліб – щедрий.

14 січня. Новий старий рік, Василя.


Якщо на Василя туман – до урожаю. Коли 14 січня багато пухнастого інею на деревах – рік буде багатий на мед. Завірюха в Василів вечір віщує великий урожай горіхів. Якщо Василева ніч зоряна, то літо буде ягідним.

18 січня. Голодна кутя.


Якщо зорі дуже блищать – хліби будуть добрі. Як на голодний вечір темно, то вродить гречка. Яскраві зорі на голодну кутю – щедрий приплід білих ягниць.

19 січня. Водохреща, Йордань.


Якщо все небо буде похмурим, то всякому хлібу родитися добре; якщо ж тільки на сході – добре вродить жито, на півдні – просо, на півночі – гречка. Холодна погода – на посушливе літо, похмура й сніжна – на рясний урожай.

23 січня. Маркіяна.


Іній на стіжках – на мокрий рік.

25 січня. Тетяни.


Якщо вигляне сонце, то рано прилетять птахи з вирію, а коли сніжно, то літо буде дощове.

Наверх