Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 03 січ 2017 10:51

Завтра вночі українці можуть побачити на небі метеорний потік Квадрантіди.

Завтра вночі українці можуть побачити на небі метеорний потік Квадрантіди.В ніч із 3 на 4 січня припаде пік метеорного потоку Квадрантіди.

У ніч проти 4 січня спостерігатиметься пік метеорного потоку Квадрантіди, повідомляє ТСН. Над Землею проноситиметься по 100 метеорів на годину і, за умови ясного неба, їх можна буде побачити.

«Наступної ночі землян чекає видовищне явище. В ніч із 3 на 4 січня припаде пік метеорного потоку Квадрантіди. Над Землею будуть нестися по 100 метеорів на годину. Залишається сподіватися на ясне небо, причому Місяць не завадить спостереженням, оскільки він тільки почав зростати, а до півночі і зовсім буде за горизонтом», - зазначається в повідомленні.

Першим це явище описав італієць Антоніо Брукалассі 2 січня 1825 року. Пізніше астрономи довели циклічність процесу - потік проноситься над Землею щорічно. А свою назву він отримав за місцем результату метеорів у сузір'ї Настінного Квадранта (назва дана за інструментом знаменитого астронома Тихо Браге - гігантського квадранту). Зазвичай прабатьками метеорних потоків є комети, проте у Квадрантіди це не зовсім так. Висловлювалося навіть припущення, що «батько» потоку зруйнований. І ось у березні 2003 року був відкритий астероїд (196256) 2003р ех1, який є уламком комети. З нього і з'являються на початку січня кожного року яскраві і швидкі Квадрантіди.
Наверх