Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Шкарбута Богдан / Головне 29 гру 2016 00:03

ЗВІТ ГОЛОВИ СЕЛА МОШНИ ШКАРБУТИ БОГДАНА ВІКТОРОВИЧА ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЗА 2016 РІК.

ЗВІТ ГОЛОВИ СЕЛА МОШНИ ШКАРБУТИ БОГДАНА ВІКТОРОВИЧА ПРО ДІЯЛЬНІСТЬ ЗА 2016 РІК.Моє село невелике, порівняно з містом, але дуже красиве та мальовниче. Зветься воно Мошни і розташоване майже в центрі трьох районів, які оточують його - Черкаський, Канівський І Корсунь –Шевченківський, на березі тихої річки - Вільшанки.

На цей час в селі проживає 4630 жителів, що налічує 2500 дворів. Приємно відзначити, що з кожним роком наше село Мошни усе більше розростається й благоустроюється. За останній рік Мошни зробили потужний ривок в соціально-економічному розвитку, стали ще більш багатшими і заможнішими.

В 2016 році ми в повній мірі виконали вимоги «декомунізаційного закону», в результаті чого, після проведених громадських обговорень, село отримало нові милозвучні назви деяких вулиць, що пов’язані з історією села, його культурним та історично-архітектурним надбанням. Одноголосно були прийняті рішення щодо вшанування памяті наших хлопців, які загинули, захищаючи нашу батьківщину на Сході: це Пресняков Максим Сергійович (1986-2015) - командир розвідувальної роти 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, загинув 18 січня 2015 року у бою з збройними формуваннями сепаратистів за донецький аеропорт, Сабада Олександр Борисович (1979-2014) - льотчик, загинув при виконанні бойових обов’язків в зоні АТО, Синчак Анатолій Анатолійович (1972-2015), що загинув під час виконання бойового завдання в зоні АТО, імена яких увіковічнені в назвах вулиць.

У селі функціонує Мошнівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, в якій навчається 390 учнів, Дошкільний навчальний заклад «Лісова казка» на 140 місць, Будинок культури, при якому діють Народний хоровий колектив «Мошногори», Вокальний колектив «Молодички молодії», Ансамбль бально-спортивного танцю «Флейм», в якому налічується 115 юних вихованців, дві футбольні команди - «Мошни» та «Мошни-2», Дитяча музична школа, Станція юних техніків, Черкаська районна лікарня с. Мошни на 55 стаціонарних ліжок, яку обслуговують 130 медичних працівників, бригада швидкої медичної допомоги, яка обслуговує не лише Мошни, а і всі навколишні села на відстані 45 км, Мошнівська амбулаторія загальної практики - сімейної медицини, 5 аптек, музей ім.Т.Г.Шевченка.

Завдяки наполегливості та плідній роботі сільської ради та виконавчого комітету перевиконано прийняту «Програму соціально-економічного розвитку села на 2016 рік».

Було здійснено реконструкцію мережі вуличного освітлення на суму 571747 гривень, в результаті чого 7 вулиці і провулків села оснащені сучасним вуличним освітленням і на двох - електромережі освітлення введені в експлуатацію. Здійснено ремонт місцевих доріг на суму 971235 гривень, в тому числі - в центрі села було облаштовано тротуарні доріжки на суму 142000 гривень.

Встановлено систему відеоспостереження на центральних вулицях села та адміністративних будівлях, ДНЗ «Лісова Казка» та Мошнівській сільській раді на суму 31957 грн.

Найбільшу подяку сільська рада отримала від батьків дітей нашого ДНЗ «Лісова казка», де було виконанано капітальний та поточний ремонти приміщень груп, харчоблоку, актової зали, оновлено предмети посуду, меблів, спальних приладь, встановлено сучасні енергозберігаючі вікна на суму 181374 гривень, впорядковано асфальтовані під’їзди та облаштовано капітальну зупинку для батьківського автотранспорту біля садочка.

В Будинку культури нашого села виконано косметичний поточний ремонт,для хорового колективу частково оновлено сценічні костюми - придбано українські вишиті чоловічі та жіночі сорочки на суму 29998 гривень.

Врятовані від шкідливих паразитичних рослин зелені насадження в центральній частині села, проведено висадку нових дерев, що в майбутньому своєю природною красою озеленять пейзажі села.

За програмою «Турбота» було придбано будинок учаснику бойових дій Горобцю Олександру Петровичу: з районного бюджету на це було виділено 45000 гривень, з місцевого – 10000 гривень.

За рахунок загального та спеціального фондів було здійснено міжбюджетні трансферти на загальну суму 316106 гривень (тобто, на прохання керівників організацій, сільська рада надала матеріальну підтримку, допомогу для забезпечення діяльності організацій):
- для Мошнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини виділено 8000 гривень (придбання медикаментів, обладнання, запчастин, меблів);
- фінансування доріг державного значення – 79660 гривень (дольова участь в ремонті доріг державного підпорядкування);
- Черкаська районна лікарня с. Мошни за весь рік отримала близько 40000 гривень (10000 – на придбання глибинного насосу, 22000 – на придбання вакцин, медикаментів та ін.);
- на виконання Національного плану дій Конвенції ООН з прав дитини на 2014-2016 роки - 39600гривень (утримання соціального працівника);
- на утримання пожежної дільниці в селі Мошни сільська рада виділила 79600 гривень;
- на програму державної політики у сфері казначейства – 15000 гривень;
- на програму середньої освіти для Мошнівської ЗОШ спрямовано 12246 гривень на придбання лінолеуму, запчастин до шкільного автобуса, періодичних видань в бібліотеку;
- на програму підтримки закладів культури спрямовано 15000 гривень (на прохання батьків дітей) для будівництва сан.вузла в музичній школі;
- на програму підтримки соціального захисту – 15 000 гривень для налагодження умов роботи по обрахунку субсидій та допомог;

Також ми підтримали матеріально коштами, розмір яких на одну особу в десятки разів перевищив виплати останніх років, близько 50 наших земляків, що опинилися в складних життєвих обставинах (допомога на лікування, нещасні випадки, пожежа тощо) на загальну суму майже в 40000 гривень.

За сприяння депутата Черкаської районної ради Шимановського Володимира Михайловича з районного бюджету для Черкаської районної лікарні села Мошни на ремонт даху виділено 140000 гривень та 50000 гривень - для облаштування поточного ремонту Мошнівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Свою обіцянку в підтримці Музичної школи підтвердив діями і Голова Черкаської районної ради Собко Олексій Петрович, ініціювавши виділення 20000 гривень на косметичне облаштування приміщень школи.

Багато було зроблено добрих справ за період 2016 року.

За постійної підтримки ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» компанії «Фрау Марта» для юних мошнівчан проводились свята з подарунками, виставами, атракціонами. Пенсіонери, ветерани, жителі Лозівського будинку-інтернату відчували нашу турботу протягом всього року.

Вперше в новітній історії села Мошни за сприяння та коштом депутата Черкаської районної ради Шимановського В.М, сільського голови Шкарбути Б.В. на День незалежності України - День села Мошни за участю керівництва Черкаської облдержадміністрації, голів Черкаської райдержадміністрації та Черкаської районної ради, громади села, було урочисто встановлено та відкрито гранітний пам’ятний знак першому пароплаву на Дніпрі «Бджілка», та вперше піднято прапори з геральдикою села Мошни, Черкаського району і Державного прапору. А в знак своєї пошани до жителів села в цей день підприємством ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» урочисто передано Сертифікат на облаштування декоративного вуличного освітлення центра (паркова зона) села на 80000 гривень, що виконано в повній мірі.

Весь рік ми намагалися створити належний інвестиційний клімат для фізичних та юридичних осіб, що бажають розвивати свій бізнес на території нашого села, поповнюючи його бюджет. Таким чином, у 2016 році інфраструктура в селі Мошни поповнилась сучасною газовою заправкою, станцією обслуговування автотранспорту (шиномонтаж «Гараж»), павільйонами магазинів, виробничими потужностями лісопереробки, що дало значне поповнення місцевого бюджету, а також створило нові робочі місця та комфорт для власників автотранспорту. Вже зараз інвестори проводять реконструкцію обладнання та приміщень колишнього «ковбасного цеху» під підприємство з переробки молочної продукції «Сироварня», що також дасть нові робочі місця та надходження до бюджету, затверджуються технічні умови, проекти нових потужностей з новими робочими місцями.

Завдяки тісній співпраці з керівництвом Черкаської ДПІ (податкова інспекція) за період 2016 року близько 50 робочих місць, що знаходились в тіні, було легалізовано, а це означає офіційне оформлення працівників на роботі з дотриманням наданих державою всіх соціальних гарантій працівників та сплат до бюджету.

Виготовлена та вводиться в дію з 2017 року документація на переоцінку земель в адміністративних межах Мошнівської сільської ради та за межами населеного пункту, що дасть можливість в рази збільшити надходження до бюджету від використання орендарями нашої сільськогосподарської землі. Проведена інвентаризація сільгопземель дала можливість доукласти угоди (150 Га) на відшкодування орендної плати за її використання.

В селі діють потужні сільськогосподарські підприємства. Основні з них ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» компанії «Фрау Марта», директор Кропивник І.А, ТОВ «Мошнівська МТС», директор Дудник В.А, СФГ «ТЕРРА», СВГ «Залісся», генеральний директор Терещук О.М, ФГ « Ліван-Агро», директор Литвин С.І, СФГ «Княжа» та ін, а також 48 приватних підприємців. Розвинута торгівельна мережа, де багато магазинів та кіосків. На територіє села діє 5 пилорам, працює цех по пошиттю одягу, розташовано дві автозаправочні станції, ресторан, декілька барів, кафе. Всі вказані вище підприємства та Фізичні особи-підприємці знаходяться в постійному контакті з сільським Головою села Мошни та підтримують всі соціальні ініціативи місцевої влади задля розбудови рідного села і підтримки земляків, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Завдяки особистій ініціативі сільського Голови та за благодійної фінансової підтримки ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» у селі зберігається чистота, кожної суботи сміття із села вивозиться на центральне сміттєзвалище м.Черкаси.

Слід відзначити, що за результатами гоподарської діяльності 2016 року ПРАТ ЧОП «Агротехсервіс» компанії «Фрау Марта» залишається потужним, надійним і основним партнером і меценатом в розвитку нашої громади.

Основою наповнення нашого сільського бюджету є внески від сільськогосподарських виробників за цільове використання нашої хлібородної Мошнівської землі, яку ще рік тому ми, і я в тому числі, захищали від згубних промислових забудов, перекриваючи державні дороги та блокуючи в’їзди на поля.

Балотуючись на посаду сільського Голови, я обіцяв, що не зраджу своєї батьківської землі, і збережу її для хліборобної справи. Тому за рік моєї роботи жодна сотка земель, що використовують наші сільськогосподарські виробники, не втратила свого цільового призначення, освоюються раніше запущені землі.

Ми, разом з сільськогосподарськими виробниками, наполегливо та свідомо задіюємо різні економічно-правові чинники, що дають нам можливість максимально збільшити надходження до сільського бюджету. Так, Мошни в цьому році зайняли одне із перших місць по темпам перевиконання планів наповнення місцевого бюджету, що вивело нас на друге (після Червоної Слободи) місце серед двох десятків сільських рад Черкаського району (до 2016 року ми займали останні місця рейтингу), обігнавши потужні громади Будищенської, Руськополянської та 20 інших сілських рад, та довівши усим, що, щоб бути успішною громадою, розбудовуватись і розвиватись, необов’язково торгувати своєю землею, здаючи її для цілей, що не повязані з хліборобством, і вбиваючи її екосистему.

Народ-творець дбає, працює, зводить, будує. Наші люди вміють і люблять працювати, село стає заможнішим і самодостатнішим. Тому сподіваюсь, що за кілька років ми спільними зусиллями зробимо наше село ще кращим, розвинутішим і багатшим!

З повагою, Голова села Мошни Богдан Шкарбута
Наверх