Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 21 гру 2016 19:02

День зимового сонцестояння в 2016: обряди, прикмети, ритуали.

День зимового сонцестояння в 2016: обряди, прикмети, ритуали.Найкоротший день в році та найдовша ніч випадають на 21 грудня.

Цей день називається зимовим сонцестоянням. О 12.44 за київським часом, коли сонце максимально піднялося над обрієм, воно, тим не менш, знаходилося нижче, ніж в будь-який інший день року.

Зимове сонцестояння – один з чотирьох головних сонячних днів в астрології, поряд з літнім сонцестоянням та осіннім і весняним рівноденням.

Астропсихолог Валентина Віттрок розповіла Обозревателю про те, як зимове сонцестояння впливає на людей і планету в цілому.

Сонце – в знаку Стрільця, поруч зі Змієносцем.


Зимове сонцестояння – астрономічне явище, при якому Земля знаходиться на максимальній відстані від Сонця, яке, в свою чергу, розташовується в найпівденнішій точці екліптики. До речі, це в зодіакальному знаку Стрільця, поблизу Змієносця.

Прямого впливу на людину сонце – на відміну від Місяця і планет – не чинить, хіба що можна говорити про нестачу сонячного світла, який недоотримує наш організм.

Однак в старовину дню зимового сонцестояння надавали великого значення, називали його днем Анни-зимової. Наші предки, які займалися переважно сільським господарством, ділили рік на два періоди – зиму і літо, і зимове сонцестояння якраз і визначало початок зими. Після цього світлові дні поступово збільшуються і, одночасно, стає холодніше. Про це й приказка: “Сонце на літо, зима на мороз”.

Язичницькі традиції.


У язичницькі часи день напередодні зимового сонцестояння називали Карачун, що означає “смерть” або “погибель”. Люди вірили, що злі сили можуть зробити так, що вранці сонце не зійде, тому всіляко допомагали йому “народитися”: ще до світанку збиралися і розпалювали ритуальні багаття з дубових і соснових полін і приносили дари лісовим богам – пекли пироги і готували узвари, які приносили в ліс.

Хліб або пироги клали на гілки старих дерев, лили на них солодкі напої – як підношення лісовим божествм, щоб послали хороший урожай. Можливо, звідси пішов звичай прикрашати різдвяне дерево.

Вранці ж, коли сонце сходило, святкували його відродження – по суті справи, зимове сонцестояння було язичницьким Новим роком. У цю ніч також колядували, а дівчата ще й ворожили на судженого. Згодом, з прийняттям християнства, ці заняття перенесли на період Святок.

Ритуали зимового рівнодення.


У день зимового сонцестояння можна ворожити чи проводити інші магічні дії, енергетика дня Сонця, що народжується, цьому сприяє. Вважається, що в цей час добре:

– Займатися духовними практиками, медитувати – потужний потік енергії, який йде з неба на Землю, багаторазово підсилює вплив медитації;
– Починати нові справи – вони будуть приречені на успіх. Щоб підсилити дію сонячної енергії, можна візуалізувати те, що ви хочете отримати в результаті;
– Загадувати бажання – вони обов’язково здійсняться, особливо якщо ви знову-таки підкріпите їх візуалізацією;
– Ворожити на картах – в цей день вони скажуть чисту правду;
– Проводити ритуали на поліпшення свого життя.

Для цього потрібно взяти два аркуші паперу, на одному записати всі погані події, які відбулися у вашому житті в році, що минає і повторення яких ви хотіли б уникнути, перечитати (можливо, ви вважаєте за потрібне що-небудь додати) і спалити – в печі, в каміні або просто на металевому підносі, в залежності від того, що є у вас під рукою.

Головне, в цей момент проговорити про себе слова про те, що ви відпускаєте минуле і ні на кого і ні за що не тримайте зла.

На другому аркуші паперу потрібно написати, чого ви хотіли б домогтися в наступному році – добре, якщо в якості підпунктів до кожного пункту ви вкажете, що можете зробити для того, щоб прискорити виконання свого бажання.

Другий лист потрібно зберігати в такому місці, де ніхто, включаючи ваших домашніх, не зміг би до нього дістатися, згодом ви зможете діставати його, перечитувати і, можливо, додавати нові побажання і викреслювати ті пункти, які вже отримали своє втілення.

Що поставити на стіл.


На столі в цей день повинні бути пироги, страви з м’яса, горіхи; на десерт фрукти і узвари.

Народні прикмети.


– Погода, яка буде в день зимового сонцестояння, повториться і 31 грудня.

– Якщо на землі або деревах з’явиться іній, в наступному році можна чекати хорошого врожаю зернових, якщо дув вітер, значить, буде багато яблук і груш, а дощ обіцяв теплу, але дощову весну.

– Потрібно також звернути увагу на кілька днів, які слідують за зимовим рівноденням. 25 грудня називається Спиридоном-солнцеворотом і визначає “характер” всієї зими: якщо він виявиться морозним, тепла варто чекати не скоро. А мороз 29 грудня, в день пророка Агея, означає, що така погода затримається до Хрещення.
Наверх