Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 07 гру 2016 12:45

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ.

СЬОГОДНІ - ДЕНЬ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ.Це професійне свято всіх, хто трудиться в сільських, селищних, міських, районних у містах, районних та обласних радах, хто представляє багатотисячний загін народних обранців.

Це свято притаманного українцям способу суспільного життя, в основі якого самоврядне суспільство. Це давня слов’янська та давньоруська традиція, яка бере свій початок з часів Київської Русі. Це вибір вільних громадян, які довіряють обраним ними представникам і наділяють їх владними повноваженнями. Тільки така влада і є справді народною – владою не над суспільством, а легітимною владою самого суспільства, для суспільства і в інтересах суспільства.

15 жовтня 1985 європейськими державами схвалений міжнародний пакт, який іменується Європейська хартія місцевого самоврядування. Цей пакт зіграв і продовжує відігравати виключно важливу роль у становленні та розвитку класичної моделі місцевого самоврядування як в старих, так і нових європейських демократіях.

Особливо важливе значення має Хартія для незалежної України, де інститут місцевого самоврядування був на 70 років заборонений і тепер його відновлення відбувається з величезними зусиллями і проблемами. 15 липня 1997 Верховна Рада України ратифікувала Хартію, яка набрання чинності для України 01.01.1998, і таким чином стала частиною національного законодавства.

Щороку 7 грудня українське суспільство відзначає День місцевого самоврядування. Це професійне свято засновано Указом Президента України 25 жовтня 2000 року. 7 грудня 1990 року Верховною Радою Української РСР прийнятий Закон «Про місцеві ради народних депутатів Української РСР та місцеве самоврядування».

До цього Україна йшла не простим шляхом. З прийняттям 28 червня 1996 року Конституції України закінчився майже 6-річний пошук моделі українського самоврядування. Положення Основного Закону вивели місцеве самоврядування на рівень одного з провідних інститутів демократичного конституційного ладу. Особливо принципове значення має зміст статті 7 Конституції України: в Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування.

Стаття 5 Конституції України визначає, що «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ». І тільки він «здійснює владу безпосередньо і через органи місцевої влади та місцевого самоврядування».

Після прийняття Конституції України надзвичайно важливим законодавчим актом став Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року.

Прийнятий 05.02.2015 Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» створив правову основу добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

Дані законодавчі акти дають можливість працювати, творити, захищати демократичні цінності самого місцевого самоврядування.

Відтак, сьогодні право розпоряджатися власною долею мало б належати виключно територіальним громадам, і сучасні реформи проводяться саме в цьому напрямку.

Щиро і сердечно вітаємо працівників місцевого самоврядування з професійним святом!


Нехай День місцевого самоврядування об'єднає нас у спільному прагненні зробити наше село і всю Україну щасливими і багатими!

Бажаємо наполегливості, мужності і нових здобутків у Вашій нелегкій і відповідальній праці, міцного здоров’я, щастя, родинного благополуччя та здійснення всіх Ваших життєвих планів і сподівань!
Наверх