Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 04 гру 2016 13:16

У гідрометеоцентрі повідомили, якої погоди чекати в грудні.

У гідрометеоцентрі повідомили, якої погоди чекати в грудні.«Страшні прогнози» якими народні віщуни передбачали нам саму люту зиму за останні 30 чи 100 років є лише чутками, які не мають під собою ніякої основи.

Про це повідомив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

Говорити про довгострокові прогнози зі стовідсотковою упевненістю неможливо, адже точно спрогнозувати можна погоду на декілька діб, а вірогідність справджуваності сезонного прогнозу 60-70 %. Однак такий прогноз гідрометслужба випускає, оскільки він вкрай потрібен для енергетиків, комунальників та сільського господарства.

Як наголосив Постригань, штормові попередження про ускладнення погоди в області Балканським циклоном 13-14 листопада цього року та про «хвилю негоди» 2 грудня, яку зумовить активний балтійський циклон складаються лише синоптиками гідрометцентру. Інтернет сайти і смартфони чомусь не попереджають своїх користувачів про таку небезпеку.

Якщо ж говорити про грудневу погоду, то одразу слід зауважити, що грудень це перший зимовий місць, з найменшою у всьому році протяжністю світлового часу доби. За кліматом в грудні буває 5 днів з морозом в межах -10-20°. Морози більше -20° відмічаються лише в 6 роках із 10, а більше -30°- дуже рідко – 1 раз на 20 років. Але, в окремі роки грудень може бути дуже холодним, до 20 днів з морозом -10-20°, як це було в нашій області в 2002 році.

За попередніми оцінками, наступний місяць очікується з температурою в межах кліматичної норми із достатньою кількістю опадів. За чисельним прогнозом, середньомісячна температура очікується -2º (норма -3º), а кількість опадів – 38 мм при нормі 44 мм.

Характерною особливістю місяця будуть часті вторгнення холодних повітряних мас та подальші потепління. Внаслідок чергувань тепла і холоду впродовж місяця можливі тумани, ожеледь, на дорогах ожеледиця, посилені вітри.

Якщо ж говорити про зимовий сезон вцілому, то він очікуються близьким до середніх кліматичних значень зими і по температурним показникам суттєво не відрізнятиметься від зим за останні 5 років. Проте, часті зміни температури від морозу до відлиги та опади у різних фазах все ж створюватимуть неприємності комунальним службам.

За інформацією прес-служби Черкаського обласного гідрометеоцентру
Наверх