Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 19 січ 2020 07:00

Як пірнути до ополонки без шкоди для здоров'я – рекомендації експертів

Як пірнути до ополонки без шкоди для здоров'я – рекомендації експертівЗ нагоди свята Водохреще пірнути у крижану воду збираються тисячі українців.

Заради збереження здоров'я та гарного самопочуття слід ретельно дбати про дотримання правил безпечного пірнання у відкриті водойми в зимовий період. Чому це не підходить всім та як потрібно до цього готуватися.

Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська, головний лікар Київського міського Центру здоров'я Отто Стойко та рятувальники діляться своїми порадами.

Позитивна дія крижаної води - це короткочасний стрес, який добре впливає на організм людини, зміцнюючи природній імунітет: різко зростає виробництво імунних клітин, знижується ризик вірусних інфекцій; активізується кровообіг, зокрема, в найдрібніших судинах – капілярах; краще починають працювати внутрішні органи, посилюється детоксикаційна функція печінки; збільшується виробництво енергії, ендорфінів ("гормонів щастя"), з'являється відчуття радості; покращується робота системи терморегуляції тіла; організм омолоджується.

Це відбувається за умови швидкого занурення та виходу з води.

Загартовуватися потрібно поступово: починати з обтирань, пізніше – обливань (спочатку кінцівки, потім вище), ще пізніше – контрастного душу.

Негативний ефект. Тривале перебування у холоді (понад 10 хв) виснажує резерви захисту організму і може бути зворотній ефект, переохолодження, організм стає беззахисним перед інфекціями.

"Купання в ополонці взимку, без попередньої підготовки, може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей, осіб, які страждають на гострі та хронічні захворювання, – попереджає Отто Стойко.

При атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, активних формах туберкульозу легенів, інших гострих і хронічних захворюваннях відхилення такого роду не лише небажані, а й неприпустимі".

Не варто занурюватися в крижану воду тим, у кого проблеми із серцем та судинами головного мозку, перенесений інфаркт або інсульт, аритмії, запальні захворювання статевої сфери та нирок.

Рятувальники попереджають, що вживати алкогольні напої та курити перед купанням категорично протипоказано.

Алкоголь розширює периферійні судини, що значно збільшує тепловіддачу.

Куріння ж істотно порушує кровообіг, чим збільшує охолодження. Наприклад, викурювання лише 1 сигарети знижує температуру шкіри пальців ніг на 1°С.

Обов'язково купайтеся у знайомому місці або місці, що пристосоване для зимового купання з облаштованим заходом у воду.

Приходьте на ополонку з супроводжуючим.

Беріть із собою туристичну ковдру або навіть просто газету, щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.

Купання треба проводити швидко.

Перебування в ополонці для початківців, в залежності від температури води, триває в середньому 10-20 сек, а для моржів зі стажем – не довше 1,5 - 2 хв.

Якщо ж рішення зануритись в холодну воду 19 січня на свято Водохреща прийнято разово, то рятувальники рядять перебувати у воді не довше 3-5 сек.

"Важливо перед зануренням розігрітися рухом: швидше походити, злегка побігати, поприсідати, пострибати", – наголошує лікар Оксана Скіталінська.

Після розминки заходьте в воду поступово, спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию та пливіть.

"Моржі" з досвідом, зазвичай, не пірнають з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму.

При низькій температурі повітря після виходу з води людина відчуває велике холодове навантаження, особливо, якщо є вітер та підвищена вологість повітря. Необхідно зняти мокрий одяг, швидко розтертись рушником і одягнутись в теплі речі.

Одяг та взуття повинні бути просторими та максимально зручними, з мінімальною кількістю ґудзиків, застібок та шнурівок.

При онімінні пальців рук – слід потримати їх на шиї або животі декілька секунд, зігріти подихом і продовжувати одягатися.

"Безпосередньо після запливів в ополонці відзначається, зокрема, збільшення в крові лейкоцитів і лімфоцитів.

Це явище, яке дещо нагадує стрес, зберігається протягом 4 годин", – пояснює Отто Стойко.

Після ополонки корисно випити гарячий нежирний бульйон з курки або індички, зварений з великою кількістю овочів (корінь селери, петрушка, пастернак, морква, гарбуз, броколі, зелень).

"Такий напій є джерелом всіх амінокислот у легкозасвоюваному вигляді, який дасть відчуття енергії та тепла в організмі, посилить імунітет", – уточнює Оксана Скіталінська.

Щоб зберегти тепло у організм спрацьовує захисна реакція – звуження судин. Алкоголь цей захист руйнує, судини розширюються, і на якийсь короткий час людині стає тепліше, оскільки кров зігріває шкіру, але буквально за декілька хвилин охолоджена кров омиває всі внутрішні органи.

"Тому "зігрів" алкоголем на морозі – це ризикований самообман, наслідком якого може бути не лише застуда, але і пневмонії, обмороження тощо", – пояснює лікарка.
Наверх