Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Головне / Суспільство / Культура / Відео 13 січ 2019 16:00

"УКРАЇНИ НАРОДЖЕНИЙ СИН": ВЕЧІР-ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (ВІДЕО)

"УКРАЇНИ НАРОДЖЕНИЙ СИН": ВЕЧІР-ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (ВІДЕО)
Люди всі по-своєму уперті:
Народившись, помирає кожна,
А живуть століття після смерті
Ті, що роблять те, чого "не можна".


Василь Симоненко


Легко та просто називати себе сином народу, важко і далеко не кожному випадає щастя бути достойним цього високого імені. Легко і просто говорити про свою любов до України, важко й не кожному вдається справді любити її.

Василь Симоненко став уже для нас легендою. Нескорений, як Прометей, з гарячою і пристрасною натурою, непримиренний до ворогів українського народу, великий патріот своєї Вітчизни, щирий і добродійний, він увійшов у літературу, як поборник правди і добра.

Твори його напоєні щастям, живуть і шануються людьми як дорогоцінне надбання духовної культури. Його називають сурмачем доби, витязем української поезії, спадкоємцем шевченківських рис поета-революціонера.

Склалося так, що й зараз, коли вже нема серед нас Василя Симоненка, далеко не всі знають, кого ми втратили. Більшість, і саме найкраще, з написаного ним, ще не опубліковано. І той, хто знає В. Симоненка тільки з преси, справжнього Симоненка не знає або знає його мізерно мало.

Виставка - огляд «Україні народжений Син», яка була організована бібліотекарями у музеї ім. Т.Г Шевченка с. Мошни, покликана донести до читачів чесне і щире слово поета, його любов до рідної землі й повагу до її історії.

Симоненкова дорога важка, трагічна й коротка: поет ішов по ній не повних 29 років. Багато ще міг би він створити. Може, лише на третину відміряв свого звитяжного шляху, а скільки незробленого зосталося по той бік трагічної межі, за тими непройденими верствами.

Як сліпучий метеорит, на мить спалахнув він на небосхилі українського письменства, щоб навіки увійти в безсмертя. Саме тому, що він жив, любив і ненавидів, страждав, творив і згорів за рідну землю, за людей – Батьківщина повік не забуде його.

12 січня 2019 року в музеї Т.Г.Шевченка в с. Мошни відбувся вечір-вшанування пам’яті Василя Симоненка. Захід організований завідувачем музею Ганною Грицик та керівником гуртків Черкаської районної станції юних техніків Ольгою Луцик, яка і подала ідею про проведення такого заходу.

В невимушеній обстановці учасники вечора ознайомилися з життєвим шляхом та творчістю «витязя української поезії».

На вечорі звучав живий голос поета та демонструвалися відеоролики, присвячені йому, твори автора у виконанні дітей дошкільного і шкільного віку, учасників фольклорного гурту «Витоки», що функціонує при музеї Т.Г.Шевченка, вчителів – літераторів Мошнівської ЗОШ І-ІІІст. Преснякової В.В. та Токаренко Н.С., директора Мошнівського будинку культури Гаврилюк Л.М.

Особливо проникливою була розповідь – спогад вчительки-пенсіонерки, нині керівника Народного хору «Мошногори» Полатайко Р.І. , яка була очевидцем похоронів В.Симоненка.

Після виступів була проведена вікторина «Симоненко і Черкаси», переможці якої отримали в дарунок від музею книжечку буклет «Тарас Шевченко в Мошнах»

Заключним акордом вечора прозвучала пісня «Синові» на слова В. Симоненка у виконанні всіх присутніх під музичний супровід юного баяніста Алхазова В.В.

Технічне забезпечення вечора та відео-фото зйомку здійснювали працівники Станції юних техніків Павлов О.А., Якименко М.М. та працівник Будинку культури Хижняк Г.А. Тематико-експозиційну літературну виставку: «Україні народжений син» підготувала бібліотекар Мошнівської сільської бібліотеки Надія Левченко. Виставка триватиме в музеї Т.Г.Шевченка в с. Мошни до 19.01.2019р.
"УКРАЇНИ НАРОДЖЕНИЙ СИН": ВЕЧІР-ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (ВІДЕО)"УКРАЇНИ НАРОДЖЕНИЙ СИН": ВЕЧІР-ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ ВАСИЛЯ СИМОНЕНКА (ВІДЕО)

Наверх