Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 09 січ 2019 15:00

Чому в Україні постійно зростають ціни

Чому в Україні постійно зростають ціниЦінові стрибки відбуваються через не достатню кількість потужностей для зберігання та переробки продуктів.

Так, знаменита криза з гречкою виникла, бо не вистачало умов для зберігання сировини, розповів фінансовий експерт Олексій Кущ. "Крім того, в Україні не завжди обґрунтований сезонний фактор. Коли ціна протягом сезону зростає на 20-30% - це нормально. Коли коливання відбуваються раптово - це викликає питання. У першу чергу до Антимонопольного комітету, який повинен слідкувати за різкими стрибками цін", - наголошує Олексій Кущ.

Ціни в Україні відстають від європейських через низький рівень доходів населення. "У 2019-му з одного боку побачимо вирівнювання цін до європейського рівня. З іншого - наші зарплати явно зростатимуть меншими темпами, ніж вартість товарів і послуг. Тому якість життя українців буде погіршуватися", - додав експерт.

За його словами, держава повинна створювати більше потужностей, щоб переробляти, зберігати та транспортувати сировину. Паралельно запускати в роботу Антимонопольний комітет. Поки він не почне ефективно працювати, ринок шукатиме слабкі місця і створюватиме "цінові бульбашки".

За словами економіста Олександра Охріменка, ціни зростають через ПДВ. "Ця система працює не ефективно. Виробники, продавці закладають у вартість товару додатково 20%. Адже їм ніхто не повертає податок на додану вартість. А свої гроші вони не хочуть втрачати", - говорить економіст.
Наверх