Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 08 січ 2019 09:00

Банкам дозволили ідентифікувати громадян по системі BankID

Банкам дозволили ідентифікувати громадян по системі BankIDНаціональний банк України (НБУ) дозволив третім особам здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб при відкритті рахунків в банку.

Як говориться в повідомленні Нацбанку, це дозволить оптимізувати систему ідентифікації і верифікації фізосіб, а також підвищить фінансову інклюзію і доступність фінансових послуг.

Відповідні ініціативи закріплені постановою правління НБУ "Про затвердження змін до інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах" №159 від 28 грудня 2018 року. Документ вступає в силу з 29 грудня 2018 року.

Відтепер банки при відкритті рахунку зможуть використовувати ідентифікаційні даних фізосіб, отримані від іншого банку через систему BankID НБУ. При цьому між банком, який відкриває рахунок, і банком, який є абонентом-ідентифікатором, повинен бути укладений відповідний договір доручення.

Банки також зможуть доручати юридичним особам-резидентам, фізичним особам-підприємцям (резидентам) і фізичним особам-резидентам (агентам) на договірній основі здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізосіб.

Порядок ідентифікації визначається нормативно-правовими актами нацбанку з питань фінансового моніторингу та функціонування системи BankID НБУ.

Крім цього, НБУ надав банкам можливість перераховувати кошти в національній валюті з поточного рахунку фізичної особи-резидента на поточний рахунок фізичної особи-нерезидента у разі продажу фізичною особою-нерезидентом власного майна на території України фізичній особі-резиденту, якщо це майно не є об'єктом інвестиційної діяльності в Україні.

Нацбанк також скасував норму щодо надання фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, в банк при відкритті рахунку копії документа, що підтверджує взяття цієї особи на облік в органі Пенсійного фонду.

У той же час нацбанк встановив вимогу надання банку іноземними представництвами, які використовують найману працю і відповідно до законодавства України є платниками єдиного внеску, копії документа, що підтверджує взяття на облік такого представництва у відповідному контролюючому органі.
Наверх