Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Економіка 27 гру 2018 12:00

Українські фермери можуть добряче заробити на чебреці

Українські фермери можуть добряче заробити на чебреціМаючи власну переробку, з 1 га чебрецю можна отримати щонайменше 3 тис. доларів. Додаткові кошти ще принесе продаж чебрецевого меду, поділився власними розрахунками кандидат біологічних наук Олександр Гончаров.

За його словами, середня врожайність зеленої маси чебрецю по одному «укосі» сягає 5-6 т/га, сухої — 2 т/га. В сухій листостебловій масі міститься від 1 до 3% ефірної олії. Відповідно, з 1 га чебрецю можна отримати від 20 до 60 кг цього продукту.

Рекордний вихід ефірної олії кращих сортів, вирощуваних за інтенсивною технологією, сягає 100 кг/га.

Найдешевшу олію чебрецю пропонують по 16 доларів за флакон об’ємом 118 мл, найдорожчу — 18 доларів за 10 мл. Якщо орієнтуватися на мінімальну ціну, то за 1 л цілком можна отримати 130-150.

За таких умови виручка складе 3 тис. доларів за га


При мінімальній заявленій оптовій ціні вартість врожаю з 1 га (або 1,5 т сухого чебрецю) становить 110 тис. грн (приблизно 4 тис. доларів).

Для екстракції ефірної олії збирати чебрець краще раз на рік, коли зацвітає приблизно половина квітів. Зазвичай це відбувається на початку або в середині липня.

Якщо чебрець вирощується заради сухої листо-стебельної маси, то збирання проводять 2-3 рази, між пізньою весною і ранньою осінню. Рослини після скошування наземної маси повинні відновитися.
Наверх