Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 25 січ 2019 09:00

Найпопулярніші ліки в світі зупиняють маразм

Найпопулярніші ліки в світі зупиняють маразмАспірин може забезпечити захист від старечого недоумства. Цей популярний анестетик запускає очищаючі клітини, які видаляють токсичні білки з мозку.

Американські вчені прийшли до висновку про те, що аспірин здатний знизити ризик розвитку старечого недоумства і навіть уповільнити його прогресування у пацієнтів. У ході експериментів на лабораторних мишах навіть низькі дози цього найпоширенішого анестетика знищували скупчення білків, які вбивають нейрони в мозку. Протягом багатьох років вчені намагалися зрозуміти, яким чином можна активувати очищаючі клітини в мозку для того, щоб виводити відходи життєдіяльності з цього органу і тим самим, можливо, уповільнювати старече слабоумство. Відповідь на це запитання, виявилася напрочуд простою, розповіли вчені з Rush University в Чикаго.

Тепер вони сподіваються, що якщо ті ж самі результати дослідження будуть продемонстровані і серед людей, то у найбільш популярного лікарського засобу в світі з’явиться нове призначення. Досі в розпорядженні медицини немає жодних ліків, які не тільки виліковували, але хоча б на деякий час може призупинити розвиток старечого недоумства. Науці відомо, що для цього необхідно створити препарати, що руйнують скупчення токсичних білків у мозку. Однак поки що жоден з подібних засобів не спрацював.

Мільйони людей щодня приймають аспірин для профілактики серцево-судинних захворювань і пухлин. Ліки зменшують рівень запалень, які є спусковим гачком багатьох нездужань. І ось тепер дослідження показало, що аспірин можна використовувати для очищення бета-амілоїдних скупчень білків з гіпокампу – сірої речовини в мозку, яка контролює пам’ять.
Наверх