Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство / Цей день в історії 14 гру 2018 12:32

СЬОГОДНІ – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

СЬОГОДНІ – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕСВ Україні, 14 грудня, відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Свято встановлено в Україні з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України, згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

Дату відзначення обрано у зв’язку із тим, що саме 14 грудня було завершене будівництво саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС.

«Ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС завжди будуть для нас символом громадського подвигу та самопожертви, які заслужили вдячність мільйонів наших співгромадян. Під час страшного лиха вони добровільно зголосилися прийти на допомогу в умовах невідомої на той час небезпеки. На жаль, це коштувало їм підірваного здоров’я, а багато кому і життя. Їх мужні дії допомогли значно зменшити негативні наслідки катастрофи для України та світу», – підкреслив у своєму

Сьогодні Україна впроваджує політику відродження Чорнобильської зони відчуження. Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про додаткові заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами», – підкреслив у своєму зверненні з нагоди Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Він також зазначив, що сьогодні Україна впроваджує політику відродження Чорнобильської зони відчуження та не забуває про людей, які ціною свого здоров’я рятували країну та світ від небезпеки.

«Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про додаткові заходи з відродження територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, із соціального захисту постраждалих осіб, безпечного поводження з радіоактивними відходами». На виконання цього Уряд вирішує питання з підвищення розміру пенсій по інвалідності для осіб з числа учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС і пенсій у зв’язку із втратою годувальника з числа ліквідаторів. Ми усвідомлюємо, що ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС потребують розширених медичних послуг та особливого соціального захисту. Тому ми і надалі будемо підтримувати систему пільг та медико-профілактичних заходів для ліквідаторів та працювати над її вдосконаленням. Переконаний, що турбота про людей, які ціною власного здоров’я врятували від наслідків аварії мільйони співвітчизників, – це обов’язок не лише Уряду, а і усіх українців», – підсумував він.
Наверх