Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег / Суспільство 21 лис 2016 12:24

Черкащина однією з перших в Україні надасть послугу сімейного патронату.

Черкащина однією з перших в Україні  надасть послугу сімейного патронату.Черкащина – у переліку «пілотних» регіонів із запровадження такого виду сімейної допомоги.

Про це повідомляє Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

Днями інноваційну соціальну послугу презентували центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на Черкащині. Основне завдання сімейного патронату – не дати дитині втратити рідних маму й тата, які через складні життєві обставини не можуть деякий час опікуватися нею.

В нашій області вже розпочалась робота з підбору кандидатів у патронатні вихователі.

– Патронат над дитиною – послуга комплексна, – зауважує заступник директора обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Людмила Березовська, – і спрямована передусім на створення найкращих умов для дитини. Найважливішим є те, що всі базові послуги дитина отримує у сімейних умовах та в більшості випадків продовжує спілкування з близькими людьми, відвідує свій же дитячий садок чи школу, а не переміщується до центру соціально-психологічної реабілітації чи інтернату.

В той час, як дитина тимчасово (до 3 місяців) виховується у професійній патронатній сім’ї, соціальні працівники допомагають рідним батькам дитини долати складні життєві обставини, через які її було вилучено: втрату роботи, жорстоке поводження, проблеми з алкоголем тощо. Якщо ж відновити здатність батьків виховувати свою дитину неможливо, їй знаходять іншу форму сімейного виховання.

Патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, що дозволяє опанувати всі нюанси роботи з такими дітьми. Навчання розпочинаються вже в листопаді цього року. Втім, після його завершення вихователі не залишаються сам-на-сам із дитиною, їх професійно підтримують соціальні фахівці та психологи. Для роботи з дитиною залучаються і профільні спеціалісти. Зі свого боку, патронатні вихователі допомагають дитині подолати стрес та забезпечують позитивний емоційний контакт, а також представлятимуть інтереси дитини перед іншими фахівцями соціальної сфери.

За надані послуги з догляду та виховання дитини сім’ї виплачується заробітна плата, допомога на дитину та забезпечується постійна підтримка професіоналів.

Наразі фахівці Центру шукають сім’ї, які готові у своїх домівках доглядати за дітьми, що потребують захисту.

За більш детальною інформацією можна звертатись за телефонами: (0472) 63-05-54, (0472) 63-54-96
Наверх