Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Устименко Олег 17 гру 2018 11:00

В Україні припинять видавати паперові "лікарняні"

В Україні припинять видавати паперові "лікарняні"В Україні запрацює електронний реєстр “лікарняних".

Про це повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров’я. "Рішення про створення Електронного реєстру листків непрацездатності 28 листопада ухвалив Уряд. До 1 лютого має бути сформоване положення про цей реєстр", - йдеться у повідомленні.

За даними МОЗу, планується, що вже 2019 року електронні "лікарняні" повністю замінять паперові, яких щороку видається до 5,5 мільйонів.

Як зазначається, електронний реєстр листків непрацездатності діятиме на базі Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. "Пацієнт буде так само отримувати лікарняний у лікаря. Оформлення і подовження листків тимчасової непрацездатності має стати зручним для лікаря і пацієнта. Правила контролю мають бути осучаснені, а сам бланк - стати електронним. Лікар більше не витрачатиме час на зайву паперову роботу, а зможе зосередитись на питаннях здоров’я пацієнтів. А хворі не мають бігати по кабінетах і збирати печатки на "лікарняному", - додали у міністерстві.

Наразі у МОЗ України створено робочу групу, яка має погодити деталі роботи системи. До групи зокрема увішли представники МОЗ України, Міністерства соціальної політики, Фонду соціального страхування, Пенсійного Фонду, НСЗУ, ДП “Електронне здоров’я”, представники Федерацій профсоюзів і роботодавців, представники урядово-громадської ініціативи “Разом проти корупції”.

Нагадаємо, раніше у МОЗ пообіцяли 2019 року запровадити в Україні безоплатну медичну діагностику. “З другої половини 2019 року працюватиме програма "Безоплатна діагностика". За направленням сімейного лікаря кожен зможе проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця та інші аналізи та діагностичні процедури в будь-якому медзакладі за вибором. Оплачуватиме послуги Національна служба здоров’я України”, - зауважили у МОЗ.
Наверх