Інформація / Устименко Олег / Суспільство
29 лис 2018 08:00
У православних християн і греко-католиків розпочався Різдвяний (Пилипів) піст
28 листопада у православних і греко-католиків розпочався Різдвяний, або Пилипів піст.
Різдвяним він називається тому, що молитвами, покаянням і обмеженнями в їжі готує віруючих до зустрічі Різдва Христового (7 січня), а Пилиповим – тому, що починається після дня, присвяченого пам’яті апостола Пилипа (27 листопада).
Різдвяний піст триває сорок днів.
Правила утримання в Різдвяний піст:
– до дня пам’яті святого Миколая Чудотворця (19 грудня) по понеділках дозволено їсти гарячу їжу без масла, у середу та п’ятницю – воду, хліб, неварені рослинну їжу без олії), у вівторок, четвер, суботу і неділю можна побалувати себе рибою і гарячою їжею з рослинним маслом;
– з 20 грудня до 1 січня пост посилюється: у понеділок – гаряча їжа без олії; у вівторок, четвер та у вихідні дні – дозволена гаряча їжа з маслом; у середу та п’ятницю – вода, хліб, неварена рослинна їжа; а рибу можна їсти тільки у суботу та неділю;
– з 2 по 6 січня про рибу доведеться забути. У понеділок, середу та п’ятницю належить вода, хліб, неварена рослинна їжа; у вівторок та четвер дозволена гаряча їжа без олії; у суботу та неділю – гаряча їжа з маслом.
Різдвяним він називається тому, що молитвами, покаянням і обмеженнями в їжі готує віруючих до зустрічі Різдва Христового (7 січня), а Пилиповим – тому, що починається після дня, присвяченого пам’яті апостола Пилипа (27 листопада).
Різдвяний піст триває сорок днів.
Правила утримання в Різдвяний піст:
– до дня пам’яті святого Миколая Чудотворця (19 грудня) по понеділках дозволено їсти гарячу їжу без масла, у середу та п’ятницю – воду, хліб, неварені рослинну їжу без олії), у вівторок, четвер, суботу і неділю можна побалувати себе рибою і гарячою їжею з рослинним маслом;
– з 20 грудня до 1 січня пост посилюється: у понеділок – гаряча їжа без олії; у вівторок, четвер та у вихідні дні – дозволена гаряча їжа з маслом; у середу та п’ятницю – вода, хліб, неварена рослинна їжа; а рибу можна їсти тільки у суботу та неділю;
– з 2 по 6 січня про рибу доведеться забути. У понеділок, середу та п’ятницю належить вода, хліб, неварена рослинна їжа; у вівторок та четвер дозволена гаряча їжа без олії; у суботу та неділю – гаряча їжа з маслом.