Погода: Мошни C Графік роботи: Пн-Чт: 8.00 - 17.15, Пт: 8.00 - 16.00 (Обідня перерва: 13.00 - 14.00)
Інформація / Здоров'я / Устименко Олег 03 гру 2018 14:00

Будьте обережні: Вчені розповіли про небезпеку води в пластикових пляшках

Будьте обережні: Вчені розповіли про небезпеку води в пластикових пляшкахДослідники попереджають про пластмасу, виявлену в пляшках з питною водою. Експерти говорять про необхідність проведення більшої кількості досліджень хімічних речовин, що потрапляють в організм людини при використанні пластмасових виробів побутового призначення.

Ці види пластику містяться в речах, які ви використовуєте щодня, і це може завдати шкоди вашому здоров’ю. Пластик є частиною повсякденного життя для більшості людей. Він міститься в усьому: від харчової упаковки до косметики і іграшок.

Сьогодні виникають побоювання щодо того, що частинки мікропластика невеликого розміру, достатнього для потрапляння в воду, можуть опинитися в пляшках з питною водою.

Недавнє дослідження показало, що 93 відсотки питної води в пляшках містить ознаки забруднення мікропластиками. У ході дослідження було вивчено 259 пляшок з 27 лотами по 11 брендам, які були куплені в 19 місцях в дев’яти країнах. Дане дослідження поки не розглядалося експертами і не вивчало вплив мікропластиків на здоров’я людини.

Тим не менш, ВООЗ підтвердила Бі-бі-сі, що вони проведуть огляд потенційних ризиків, пов’язаних з утриманням пластику у питній воді.

Більше, ніж просто вода


Це не тільки вода у пляшках, про яку турбуються експерти в області охорони здоров’я. Цілий ряд промислових і споживчих продуктів, виготовлених із пластмаси, містить ендокринно-руйнуючі хімікати (EDC), які можуть мати негативний вплив на здоров’я людини.

«Так, багато з пластмасових продуктів, які контактують з продуктами харчування і напоями, що містять ендокринно-руйнуючі хімічні речовини, які проникають в навколишнє середовище і виявляються в наших тілах під цілком вимірних кількостях», повідомила порталу Healthline доктор Ненсі Уейн, професор фізіології і репродуктивної ендокринологи Медичної школи Девіда Геффена при Каліфорнійському університеті (Лос-Анджелес, США).

Ендокринно-руйнуючі хімікати (EDC) – це хімікати, виявлені в ряді повсякденних продуктів, які можуть чинити вплив на гормони. В останні роки підвищився суспільний інтерес, пов’язаний із загрозами здоров’ю, які можуть завдати ці речовини.

Незважаючи на це, в США ще належить узгодити підхід до сфери регулювання ендокринно-руйнуючих хімікатів (EDC).

Вони використовуються для виробництва багатьох видів пластмас та інших продуктів. Однак, навіть в низьких дозах, вони можуть привести до виникнення ряду аномалій в організмі.

«Бісфенол A (або БФА) міститься в понад 90 відсотках зразків сечі, взятих у тисяч людей, які пройшли тестування. Це означає, що він перебуває в досить високих кількостях у крові до того, як він потрапляє в сечу і повністю метаболізується. Дослідження на тваринах показують, що низькі кількості БФА, нижче тих, які вважаються безпечними за стандартами Управління з контролю за продуктами харчування і лікарськими засобами США, призводять до безлічі аномалій», – говорить Уейн.

Низькі дози БФА можуть змінювати клітинну функцію і активувати гени, які сприяють зростанню ракових захворювань.

«Більш високий рівень впливу БФА на людей пов’язаний з численними проблемами зі здоров’ям, включаючи високий вміст жиру в організмі у дітей, підвищений ризик викиднів і передчасних пологів, і збільшення захворюваності на рак передміхурової залози. І це всього лише одна з багатьох шкідливих хімічних речовин. Додайте сюди всі інші хімічні речовини і токсини, що руйнують нашу ендокринну систему, і ми отримаємо велику проблему, яка впливає на всіх, незалежно від того, хто ви, де ви живете, або який ваш соціально-економічний статус», – сказала вона.

Вплив на майбутні покоління


Недавнє дослідження, проведене Товариством ендокринологів (США), показало, що вплив ендокринно-руйнуючих хімікатів (EDC) може виходити за рамки більш ніж одного покоління, сприяючи значному зниженню кількості сперматозоїдів і якості сперми.

«За останні кілька десятиліть у чоловіків значно знизилася кількість сперматозоїдів, але причина такого тривожного явища невідома. Результати нашого дослідження показують, що, коли мати піддається впливу ендокринно-руйнуючих речовин під час вагітності, її син і його майбутні покоління можуть страждати від зниження фертильності або гормональної недостатності», – говорить провідний автор дослідження, доктор Радва Баракат, який є членом факультету Коледжу ветеринарної медицини Університету Іллінойсу в Урбана-Шампейн.

Дослідники вивчили вплив ді-2-етігексілфталату (DEHP), одного з ендокринно-руйнуючих хімікатів, який зазвичай зустрічається в трубопроводах і трубах, косметичних засобах, іграшках і медичних пристроях. У самців мишей, що зазнали впливу цієї речовини у передпологовий період, був більш низький рівень тестостерону в крові і більш низька кількість сперматозоїдів. В результаті вони втратили фертильність ще в тому віці, коли вони ще повинні були бути фертильними.

Дослідники заявили, що це припускає, що вплив ді-2-етігексілфталату в передпологовий період може впливати як на народжуваність, так і на репродуктивну здатність більш ніж одного покоління.

Наскільки це шкідливо?


Доктор Баррі Макінтайр, керівник групи з питань розвитку та репродуктивної токсикології Національного інституту наук про охорону навколишнього середовища, говорить, що однією з основних завдань у дослідженнях хімікатів EDC є екстраполяція даних досліджень на тваринах для визначення потенційних ризиків для людей.

Він каже, що ступінь шкоди, що завдається ендокринно-руйнуючими хімікатами, може залежати від ряду факторів. «Потенціал шкоди залежить від того, на що впливає гормональний шлях, на кількість впливу і на те, чи це шкідливий вплив у період чутливого часу розвитку, наприклад, під час вагітності або статевого дозрівання».

Способи знизити присутність пластику у вашому домі


- Скоротіть кількість придбаних продуктів в пластиковій упаковці або банку;
- Використовуйте скляний або керамічний посуд;
- Не зберігайте їжу в пластикових контейнерах;
- Не розігрівайте їжу в пластикових контейнерах в мікрохвильовці.
Наверх